A petárdázás továbbra is tilos, ám vannak olyan pirotechnikai eszközök, amelyeket a használati utasítás és a törvények betartásával fel lehet használni.

Idén is lesznek tűzijáték-vásárok

A nagyobb áruházak parkolóiban már megjelentek a tűzijátékok árusítására szolgáló konténerek. A lakosság december 28. és december 31. között vásárolhat a kijelölt árusítópontokon pirotechnikai termékeket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A petárdázás idén is tilos

A petárda használatát, birtoklását és árusítását évekkel ezelőtt betiltották Magyarországon. Aki ezzel ellentétesen cselekszik, szabálysértést követ el. Akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat, aki kockáztat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vannak megengedett pirotechnikai termékek

Bizonyos pirotechnikai termékeket egész évben legálisan meg lehet vásárolni idehaza. Ezek az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékok. Ezek olyan kisebb kaliberű termékek, amelyeknek csekély a hanghatása, nem robbannak olyan magasan, éppen ezért nem is olyan látványosak.

Erre vonatkozik a korlátozás

A 3. osztályba sorolt tűzijátékokat kizárólag december 28. és 31. között szabad megvásárolni. A felhasználásukra december 31-én 18:00 és január 1-jén 6:00 között van lehetőség, ehhez ráadásul engedélyt sem kell kérni.

Nem szabad elspájzolni a megmaradt termékeket

A 3. osztályba tartozó pirotechnikai termékek otthoni birtoklása sem megengedett. így ha megmarad ilyen tűzijáték, akkor azt öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak. A forgalmazó köteles a visszavitt termékeket térítésmentesen visszavenni.

Vannak korhatárok is

Az első pirotechnikai osztályba tartozó termékeket már 14 évesek is megvásárolhatják és használhatják. A második kategóriásakat 16, míg a harmadik kategóriásakat 18 éves kortól lehet megvenni és felhasználni.

Érdemes óvatosnak lenni

A rendőrök figyelmeztetnek, hogy gyermekektől, tűzveszélyes anyagoktól távol kell tartani a pirotechnikai termékeket. Különösen azokban a lakásokban kell nagyon észnél lenni, ahol fával fűtenek. Egy kipattanó szikra is meggyújthatja a kanócot, aminek a következményei beláthatatlanok.

Be kell tartani a használati útmutatókat

A tűzijátékokon részletesen szerepel, hogyan szabad őket felhasználni. Azok, akik az abban foglaltakat nem tartják be, a saját és mások testi épségét is veszélyeztethetik. Akár végtagroncsolódással is járhat, ha valakinek a kezében durran el egy tűzijáték.

Nem mindegy, hol veszi az ember a tűzijátékokat

Kizárólag működési engedéllyel rendelkező árustól szabad tűzijátékokat vásárolni. Onnan lehet tudni, hogy egy pirotechnikai termék legális, hogy rajta magyar nyelvű felirat található, a kezelési útmutatója közérthető, rajta baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetés is olvasható. Ezek bármelyikének hiányában érdemes gyanakodni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendőrség videója a tűzijátékok használata kapcsán

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív