A be nem fejezett váci lakóparkok 121 károsultjához újabb 18 csatlakozott, lényegében mindannyian a korábban befizetett pénzüket szeretnék visszakapni. Összességében több százmillió forinttal verték át őket. A kivitelezők ugyanis a pénzt előre kérték, mert önfinanszírozásból épült volna az utcák szerint elnevezett több lakópark.

Előre elkérték a pénzt

A kivitelezők a pénzt előre kérték, ugyanis terveik szerint önfinanszírozásból épült volna az utcák szerint elnevezett Klón, Fokos, Mogyoródi vagy Prémium lakópark. Mindegyik projekt egy céghez tartozik, ami ráadásul az évek során tulajdonosváltásokon is keresztülment, mostanáig pedig több végrehajtási eljárást is kezdeményeztek ellenük. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

„50 milliót buktam”

„50 milliót buktam, életem munkája lett oda. Németországban dolgozom ápolónőként, arra gyűjtögettem, hogy a nyugdíjas éveimet majd egy zöldövezeti, takaros kis új lakásban élvezem ki. Átvertek” – fogalmazott az egyik károsult.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Eltűntek az építők

„2022-ben kulcsra készen kellett volna átvennem a lakásom. Akikkel szerződést kötöttünk, eltűntek, a telefonjaikat nem veszik fel. Az utolsó tartalékom, 1,5 millió forint a bírósági illetékre ment el, mert a kártérítési igény nem ingyenes. Földönfutó lettem, lakásavató helyett a nővérszállón kellett maradnom” – tette hozzá a nő a Blikknek.

Csődhelyzetben

A károsultak szerint a befektetők hozzányúltak a pénzükhöz, másra költötték, aztán amikor már kellett volna építőanyagra, uzsorakamatra kértek kölcsön, amibe belebuktak, innen ered a csődhelyzet.

Nincs hol lakniuk

„Van olyan társunk, aki mindenét elveszítette. Átvertek minket, amit az előlünk bujkáló cégvezetők, jogászok jól tudtak, hitegettek minket úgy, hogy tisztában voltak vele, ez a hajó elúszott, és mi hiba fizettünk be 30-60 millió forintot, nincs hol laknunk” – mondta egy újabb károsult.

A város csak információkat adhat

A kialakult helyzetről már Vác városa is tud, ám arra nincs pénzügyi keret, hogy a település fejezze be az építkezést. A magánterületen zajló építkezéshez az önkormányzatnak nincs, és soha nem is volt köze, így csak annyit tudnak tenni, hogy információkkal segítik a károsultakat, hogy hova mehetnek jogorvoslatért.

Piramisrendszer

A károsultak által bevont szakértők szerint az eredeti, a milliókat zsebre vágó kivitelező cégek országszerte több lakópark építésébe is belekezdtek 2014 és 2022 között. Ezekből egyet sem sikerült felépíteni, piramisrendszerben tolták az új ügyfelek pénzét az előző projektekbe, aztán egyszer csak elfogyott az összes pénz.

Csalás miatt nyomoznak

A sértettek tájékoztatása szerint többen is tettek már feljelentést az ügyben a Váci Rendőrkapitányságon, az ügyben csalás gyanúja miatt folyik a nyomozás, de egyelőre nincs gyanúsított, tette hozzá a lap.

A kivitelező 2 milliárdja

A BudaPestkörnyéke.hu írt korábban arról, hogy több mint száz család évek óta küzd az ingatlanért veresegyházi Gyermekliget lakóparkban, amit kifizettek, ott is laknak, de „hivatalosan nem is léteznek”. A kivitelező ugyanis nem törlesztette az építkezésre felvett 2 milliárd forintos hitelt, ami miatt felszámolás indult ellene. Költözéskor kiderült, kábelek lógtak ki a falakból, közös folyósokon voltak a bojlerek. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció