Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt, több magyar mentőcsapat is kiutazott Törökországba, hogy segítsenek a földrengés áldozatainak. Vannak olyan szervezetek, akik itthonról segítenek, többen pedig a helyszínen vannak. Többek között a helyszínen van Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is, akik már több életet is megmentettek, valamint a baptista mentőcsapat tagjai is ott vannak. A helyszínről Novák András, az ATV tudósítója is tett közzé egy szívszorító videót, melyben egy kislányt mentenek ki a romok alól.

50 órát volt a romok alatt a kislány

A Novák András által közzétett döbbenetes felvételen jól látható, hogy mindenki arra törekszik, hogy a pokrócba csavart kislányt biztonságba helyezzék. A mentésen dolgozók pedig próbálták megnyugtatni a kislányt, aki az összedőlt ház romjai alatt több, mint 50 órát töltött el. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak könnyebben sérült meg

A megmentett kislány ráadásul egészen elképesztő módon csak könnyebben sérült meg, csupán minimális orvosi beavatkozásra volt szükség. „Ahogy, Pavelcze Laci mondta, 10 órán keresztül dolgoztak azért, hogy kitudják emelni! HATALMAS KÖSZÖNET a csapat tagjainak!” – írta a videó mellett megosztott posztjában Novák András, aki meg is köszönte a mentőcsapatok emberfeletti teljesítményét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Itt a videó:

Folyamatosan dolgoznak

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egyébként a Facebook-oldalukon folyamatosan beszámol a fejleményekről. Hétfőn este érkeztek meg a reptérre 20 fővel, 4 mentőkutyával és csaknem 2 tonna felszereléssel felszerelkezve. 

Megállás nélkül

Az egyik legfrissebb posztjukban azt írják: „Megmutatjuk azt a kameraképet, hogy hogyan találtuk meg a romok alatt a kimentett édesanyát a speciális eszközünkkel, egy száloptikás kamerával. A mentésben részt vevő szakembereink jól vannak, továbbra is a nap 24 órájában megállás nélkül dolgoznak Hatay tartományban a földrengés sújtotta kárterületen. Köszönjük a Külgazdasági és Külügyminisztérium Hungary Helps Program Koordinációs Főosztálynak és a nagykövetségnek, hogy meghallották a felajánlásunkat és profin segítették az útnak indításunkat. Hálásak vagyunk a Turkish Airlinesnak, hogy ennyire rugalmasan tudták megoldani a problémáinkat és köszönjük Nektek, hogy követtek minket. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy szolgálatunk most nem az állami mentőcsapat tagjaként került bevetésre, hanem NGO (non govermental organisation) mentőszervezetként, saját színekben van jelen.”

Itt a felvétel:

Sokan szorultak a romok alá

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Megmentették az életüket

A pesti csoport sikeresen kiemelt a romok alól egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját. Szerdán pedig arról írtunk, hogy gy 15 éves fiú, Ali életéért küzdenek, aki szintén a romok alá szorult.

Nehéz kimenteniük a romok alá rekedt embereket, de mindent megtesznek

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Több magyar csapat is segít a mentésben

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, valamint a Hunor mentőszervezet csapata is hétfőn este utazott ki Törökországba, ahol kedden 3419-re emelkedett a hétfői földrengések halálos áldozatainak a száma, miközben a sebesülteké 20 426-ra nőtt. Emellett segít a helyszínen a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, valamint készenlétben van a Magyar Vöröskereszt alakulata is.

Rengetegen csoport közösen dolgozik a mentésben

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Túlélőket talált a HUNOR is a romok alatt

Egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen egyszerre három helyszínen, folyamatosan, a nap huszonnégy órájában dolgozik a magyar tűzoltókból álló HUNOR mentőcsapat. Az éjszaka több túlélőt sikerült a romok alól kimenteniük, így összesen tizenkét túlélőt találtak meg és emeltek ki a romok alól. A mentés során hét ember holttestét is kiemelték – írják közleményükben. Hozzátették, hogy csak a magyar csapat dolgozik a nap huszonnégy órájában, a többi mentőcsapat éjszakára leáll. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Novák András FB videorészlet