Az M1-es zsámbéki pihenőjénél eddig a Mol üzemeltette a benzinkutakat, ennek vége, átvette azokat a Lukoil nevű orosz márka, amelyik az egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett integrált olajvállalat a világon. Nagy kérdés, hogy a MOL miért adta fel két kútját az M1-esnél.

Lukoilra cserélték a Molt

Új Lukoil-töltőállomásokkal bővíti kúthálózatát a Normbenz Magyarország Kft. Az M1-es autópálya 28. kilométerénél található, korábban a Mol által üzemeltetett kútpáron – írják a BudaPestkörnyéke.hu hírportál szerkesztőségének küldött közleményben.

Már 79 orosz márkájú benzinkút van az országban

Az M1-es autópálya zsámbéki pihenőhelyénél található kutak átvételével a magyar tulajdonban lévő Normbenz Magyarország Kft. kezelésében álló hazai Lukoil-töltőállomások száma már eléri a 79-et.

Jól jöhet az agglomerációban élőknek

Az új kútpár kedvező elhelyezkedése révén a Győr, Sopron vagy Ausztria irányába utazók, illetve az innen Budapestre érkezők is igénybe vehetik a Lukoilnál elérhető, értéknövelt szolgáltatásokat – írják.

Nem csak üzemanyagot árulnak

A magyarországi kúthálózatok közül autópálya menti töltőállomáson elsőként a Normbenz Magyarország nyitott széles választékkal rendelkező élelmiszerüzleteket 2018-ban, az M7-es tárnoki szakaszán. Most az M1 zsámbéki pihenőhelyénél is egy Despar-élelmiszerüzletekkel bővített kútpárt alakítottak ki.

Az ingázókra is gondoltak

„Legújabb beruházásunk eredményeként már az M1-es autópályán utazók számára is elérhetővé váltak a Lukoil-töltőállomások minőségi üzemanyagai és széleskörű szolgáltatásai. A hosszabb autóutakra indulókra és a környékbeli ingázókra egyaránt gondoltunk, így a kikapcsolódást szolgáló gyorséttermek, illetve a tankolás és bevásárlás összekapcsolását lehetővé tevő Despar-élelmiszerüzletek egyaránt megtalálhatóak új kútjaink kínálatában” – mondta Horváth Dori Jenő, a Normbenz Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. 

Nem lesz a legolcsóbb

Mivel az M1-es autópálya mentén nagy felárral lehet értékesíteni az üzemanyagot, ezért biztosan nem a legolcsóbb kutak közé fog tartozni a két új zsámbéki Lukiol. Arról nem adott ki közleményt a Mol, hogy miért adta át a benzinkútjait az orosz márkának.

Moszkvában van a központ

A Lukoil moszkvai központú nemzetközi energiavállalat, amelynek fő profilja az olaj és földgáz kitermelése, szállítása és kereskedelme. 1991-ben alakult a nyugat-szibériai Hanti- és Manysiföld három városában működő három állami cég – a Langepasznyeftegaz, a Kogalimnyeftegaz és az Urájnyeftegaz – egyesítésével. A neve a három város – Langepasz, Uráj és Kogalim – kezdőbetűi amelyekhez hozzáillesztették azaz olaj jelentésű angol “Oil” szót.

Világcég

A Lukoil az egyik legnagyobb oroszországi cég, és az egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett integrált olajvállalat a világon. 2020-ban a Forbes összesítése szerint a 99. legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalata volt a világon.

Kiemelt kép: Új Lukoil-kút az M1-es autópályán a zsámbéki pihenőben – Forrás: Lukoil