Amint arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt  Országos Taxis Szövetség valóságos hadjáratot indított a Bolt Taxi ellen, mert szerintük jogellenes a működés. A Bolt az első csapást kivédte, de máris megérkezett a következő.

Fogást találhattak a taxisok a Bolton

Mint megírtuk az észt háttérrel rendelkező technológiai vállalat védjegyhasználati gyakorlatát sérelmező beadványt küldött Budapest Főváros Önkormányzatának az Országos Taxis Szövetség, írta meg az Index. A taxisok célja, hogy egyenlőek legyenek a versenyfeltételek a hazai taxis társaságok és az olyan szolgáltatók számára, mint amilyen a Bolt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt kérik a taxisok az önkormányzattól

Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke, Metál Zoltán éppen ezért nemrégiben azt kérte az önkormányzattól, hogy semmisítsék meg a Bolt számára, valamint a vele érvényes szerződésben álló vállalkozások számára megadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket. Ezeket még 2021-ben adták ki, ám Metál Zoltán szerint ez jogellenesen történt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ez áll a dokumentumban

Az pontosan meg van határozva, hogy személytaxin milyen egységes szabadjelző és logó helyezhető el, amitől csak védjegyoltalom alatt álló szabadjelzővel lehet eltérni. Ennek azonban szigorú feltételei vannak. Ehhez ugyanis a logónak védettnek kell lennie, továbbá jóváhagyás is szükséges.

Kisbetű és nagybetű: nem mindegy

A Bolt HTX Kft., valamint a vele szerződésben lévő személytaxis vállalkozók formájában, betűtípsában és színválasztásában is karakteres “Bolt Taxi” feliratú szabadjelzőt használnak. Fontos, hogy a két szó, mind a Bolt, mind a Taxi nagybetűvel kezdődik. Ehhez a BKK, mint kijelölt közlekedésszervező nyilatkozata szerint jóváhagyással is rendelkeznek. A nyilvános magyar védjegyregiszterből kiderül, hogy a Bolt franchise nemzetközi anyavállalata “BOLT TAXI” szóvédjeggyel rendelkezik. A taxisok szerint tehát csupa nagybetűvel kellene írni mind a két szót.

Nem elég a szóvédjegy

Ez azonban nem felel meg a “védjegyoltalom alatt álló szabadjező” fogalmának, így a közlekedésszervezői jóváhagyás nem is történhetett volna meg. Ehhez ugyanis ábrás védjegyre van szükség, a szóvédjegy nem elegendő.

A Bolt autóinak oldalán sem stimmel a logó

A Bolt franchise nemzetközi anyavállalata Észtországban rendelkezik egy olyan ábrás védjeggyel, ami a fővárosi autókon is látható, írja a lap. Ugyanakkor ezek színválasztása fordított: míg itthon zöld alapon vannak fehér betűk, addig az észteknél bejegyzett védjegy fehér alapon tartalmaz zöld betűket.

Súlyos jogsértés történhetett

A taxisok azt állítják, hogy a BKK döntése súlyosan jogsértő. A BKK ugyanis jóváhagyást adott a Bolt HTX Kft. diszpécserszolgálatának és a vele szerződésben álló vállalkozásoknak az egységestől eltérő szabadjelző felszerelésére, valamint a logó személytaxik ajtajain való elhelyezésére. Metál Zoltán ez ellen tiltakozik.

Jogszerűen működik, mondja a BKK

Mindezek után megszólalt az ügyben a BKK is, akik közölték, a Budapesti Közlekedési Központ ogszerűen, a Taxirendelet előírásainak megfelelően járt el, amikor előzetes jóváhagyást adott a Bolt Taxi számára . A taxitársaság az előzetes vizsgálat során bemutatta saját, egyedi szabadjelzőjét is, tehát a BKK nem csak a „BOLT TAXI” szóösszetételt engedélyezte, hanem a bemutatott szabadjelzőt is, amelyen a védjeggyel rendelkező szó szerepel.

Jön a második csapás, vizsgálódik a NAV

Mindezzel akár véget is érhetett volna a történet, ám a taxis belháború tovább folytatódik, most úgy tűnik a NAV is rászállt a Boltra. Információk szerint ugyanis bizonyos taxisszervezetek már feljelentést is tettek a Bolt ellen szabálytalan működés miatt, ami a rendőrséghez került. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a NAV 2022 végétől az EU adatcsererendszeréből nyert és a Bolt OÜ által feltöltött számlákból megkezdte a taxisok adóvizsgálatát.

Kiszervezte

Mindez azután történt, hogy a taxis piac működésére rálátó források állítása szerint a Bolt HTX tulajdonképpen kiszervezte az engedélyét Észtországba, vagyis jogellenesen van jelen Magyarországon. Mint mondják minden viteldíj az észt Bolt OÜ számlájára érkezik, a diszpécserszolgáltatás ellenértékét is ő szedi be, amiből aztán a Bolt HTX jutalékot kap az észt cégtől. Ez azonban azért zavaró, mert maga személyszállítás a magyar utakon történik, az uniós jog pedig kimondja, a szolgáltatás adóit és járulékait ott kell megfizetni, ahol a szolgáltatás megvalósul.

Adókulcsok

Viszont a Bolt papíron a szolgálatás jelentős részét külföldön végzi, emiatt pedig az ottani adókulcsok vonatkoznak rá, ami nekik nagyon kedvező. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Bolt