Egy informatikai karbantartás miatt kedden mindenki jobban teszi, ha nem kísérletezik azzal, hogy elintézze papírjait. Az azonnali útlevelek esetében is csak a délig beérkezett igényeket tudják teljesíteni.

Mindenhol leállás lesz

Az ország valamennyi kormányablakában szünetel az okmány- és járműügyintézés, az okmányirodák pedig zárva tartanak március 7-én, kedden – közölte oldalán a kormanyablak.hu.

Ezeket az ügyeket érinti

Mint írják, a szolgáltató átfogó informatikai karbantartást végez, ezért a központi szakrendszerek nem lesznek elérhetőek. Ezen a napon az ország valamennyi okmányirodája zárva tart, a kormányablakokban pedig szünetel az okmány- és a járműügyekben az ügyintézés.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

De mit jelent ez a gyakorlatban?

Mindez azt jelenti, hogy többek közt a személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, útlevél, diákigazolvány ügyében nem lehet felkeresni a hivatali helyiségekt. Ugyanez érvényes egyebek mellett a forgalmi engedélyre, a forgalomból való kivonásra vagy éppen a forgalomba helyezésre.

Egy kivétel akad

A karbantartás érinti a Schengeni Információs Rendszert is, ezért március 2-án soron kívüli – vagyis ötnapos – útlevél iránti kérelmeket nem tudnak fogadni kormányablakokban és okmányirodákban. Emellett március 6-án csak a délig rögzített kérelmek esetében van lehetőség az azonnali (24 órás) eljárás keretében kiállított útlevelek átvételére

Csak egy helyen lehet átvenni

Ezeket aznap a Központi Okmányirodában lehet átvenni, amely a főváros 13. kerületében, a Visegrádi utca 110. alatt található. Más ügykörökben zavartalan lesz az ügyfélfogadás – zárul a hivatalos tájékoztatás. Mindez alighanem csak további bosszúságot okoz majd az ügyfeleknek, mivel az energiaválságra hivatkozva több kormányablakot és okmányirodát bezártak.

Nem volt egyértelmű az információ

Mint korábban megírtuk, Pomázon például ősszel nyitott ki utoljára a kormányablak, ami március 17-ig zárva tart. A bezárás indoka a takarékoskodás. A kormanyablak.hu-n közzétett információból nem derül ki egyértelműen a pomázi bezárás. A „Változik egyes kormányablakok nyitva tartása novembertől” című hírből annyi derül ki, hogy egyes, kisebb forgalmú kormányablakokban március 17-ig szünetel majd az ügyfélfogadás.

Hibás döntés

A pomázi alpolgármester szerint hibás döntés a bezárás, ugyanis a kormányablak alapterülete nem nagyobb, mint egy átlagos méretű családi ház. Ráadásul jól szigetelt és nem is kell fűteni az összes helyiségét, mert az iroda egy részét raktárnak használják.

Az utazás több energiát igényel

Ők most kénytelenek lesznek utazni az ügyeik intézése érdekében, ami összességében bizonyára több energia, mint amennyit az állam az iroda téli bezárásával megtakarít – írta közösségi oldalán Hardi Péter, Pomáz alpolgármestere

Alternatív megoldások

Nem aratott osztatlan sikert a helyiek körében, hogy alternatív megoldásként Szentendre mellett Tahitótfalut ajánlották fel az illetékesek. Pomázon háromszor annyian laknak, mint Tahitótfaluban, és az érintettek csak remélni tudják, hogy nem politikai megfontolások alapján született meg a döntés.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)