Bár a hideg idő miatt kiadott vörös riasztás csak csütörtök reggelig tartott, Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely továbbra is azt kéri, vigyázzunk egymásra, hiszen az éjszakai fagyok nem csitulnak.

Ezt üzente Karácsony Gergely

A közösségi oldalán közzétett posztjában azt írta: „Az elmúlt napokban megemelkedett az átmeneti szállásokat igénybe vevők száma, fagyhalálról azonban nem érkezett hír a BMSZKI utcai gondozó szolgálata által látogatott körzetekben.”

Mindenki segíthet

„Kollégáink mindent megtesznek, hogy senki ne maradjon ellátatlanul, de járókelőként mi is segíthetünk a mentők, vagy a diszpécserszolgálat tárcsázásával.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vörös riasztás volt érvényben

Arról, hogy a megemelkedett a hideg miatt menedékkérők száma, itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk. Mint megírtuk a durván hideg idő miatt még kedden három régióban is életbe lépett a vörös kód, ami a szociális intézmények számára kötelezővé teszi a hajléktalan és/vagy bajba jutott emberek befogadását.

Nőtt a menedékkérők száma

A Menhely Alapítvány akkor a Népszava kérdésére elmondta, érezhetően növekedett a menedékkérők száma, a friss adatok szerint a budapesti éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 80 százalékos volt, így összesen 350-400 szabad férőhely van.

Sokan haltak meg

Az eddigi enyhe tél dacára egyébként a vörös kód kihirdetéséig, vagyis január közepéig csaknem 100-an fagytak halálra Magyarországon. Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben halt meg, többségében idős emberekről van szó.

Vidékről Budapestre

A hajléktalanok számáról pontos adat nem áll rendelkezésre, de a fővárosban vélhetően csökkent a számuk. A hajléktalanság kérdése azonban nem kizárólag fővárosi probléma, sőt! Jelenleg Nógrád és Tolna is küzd a hideg miatt menedékkérőkkel, ugyanis a menedékhelyek tömve vannak. Ezért a szociális munkások időnként budapesti menedékhelyekre irányítják a fedél nélkülieket. 

Már nincs riasztás, de az éjszakák így is hidegek

Ugyanis a vörös kód csak csütörtök reggelig volt érvényben, de az éjszakák így is nagyon hidegek, éppen ezért kérte Karácsony Gergely, hogy továbbra is legyen mindenki nagyon körültekintő, hiszen a hideg továbbra is sokakra hatalmas veszélyt jelent.

Kapcsolódó:

Kiadták a vörös riasztást a durva hideg miatt: a szociális intézményeknek kötelező befogadni a hajléktalanokat, de van olyan menedékhely, ami már tömve van

Kiemelt kép: Karácsony Gergely