A durván hideg idő miatt kedden három régióban is életbe lépett a vörös kód, ami a szociális intézmények számára kötelezővé teszi a hajléktalan és/vagy bajba jutott emberek befogadását.

Vörös riasztás

A vörös riasztást a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat is kiadta, a riasztás időtartama alatt a Budapesten működős szervezetek több telephelye is túlélési pontként üzemet, vagyis a mostani, rendkívüli hideg időben mindenkit, kivétel nélkül befogadnak, írja a Népszava.

Gyors segítség

A portál tájékoztatása szerint a Menhely Alapítvány által működtetett diszpécser szolgálat a szokásosnál is több krízisautót és utcai szociális munkást koordinál azért, hogy a bejelentésekre minél rövidebb idő alatt érkezzen ki a segítség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A BKK is figyel

Ezen túlmenően a BKK sofőrjei is jelzik a szolgálat fel, ha segítségre szoruló embert látnak, továbbá a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) munkatársai szintén kiemelt figyelemmel kísérik a fedél nélkülieket.

Karácsony Gergely is megszólalt

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is arra kért mindenkit, hogy értesítse a Menhelyt, ha olyan emberrel találkozik, aki segítségre szorul. Valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy a „a kihűléses halálesetek jelentős része Budapesten sem közterületen történik, hanem fűtetlen lakásokban. Különösen oda kell figyelni az egyedül élő idősekre”.

Nőtt a menedékkérők száma

A Menhely a lap kérdésére elmondta, érezhetően növekedett a menedékkérők száma, a friss adatok szerint a budapesti éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 80 százalékos volt, így összesen 350-400 szabad férőhely van.

Sokan haltak meg

Az eddigi enyhe tél dacára egyébként a vörös kód kihirdetéséig, vagyis január közepéig csaknem 100-an fagytak halálra Magyarországon. Az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben halt meg, többségében idős emberekről van szó.

Vidékről Budapestre

A hajléktalanok számáról pontos adat nem áll rendelkezésre, de a fővárosban vélhetően csökkent a számuk. A hajléktalanság kérdése azonban nem kizárólag fővárosi probléma, sőt! Jelenleg Nógrád és Tolna is küzd a hideg miatt menedékkérőkkel, ugyanis a menedékhelyek tömve vannak. Ezért a szociális munkások időnként budapesti menedékhelyekre irányítják a fedél nélkülieket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

„Remegtünk a hidegtől” – hat fokban vizsgáztak az ELTE tanárszakos hallgatói. Navracsics a minisztériumba hívta a diákokat

Kiemelt kép: Illusztráció