Noha könnyen előfordulhat, hogy még egy évig simán rábukkanunk a most kivezetett termékekre. A rendelet ugyanis nem egyik napról a másikra lép életbe.

Bővül a tilalmazott termékek listája

Október 23-a nem csak a nemzeti ünnep miatt lehet csak fontos: ettől a naptól ugyanis nem lehet árusítani egy bizonyos dohányterméket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vége a hevítéses, ízesített dohánytermékeknek

Egy uniós rendelet ugyanis megtiltja, hogy a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő hevítéses dohánytermékeket lehessen árusítani. A határidőre egy tiktokker hívta fel a figyelmet, egy mindössze hét másodperces videóban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezekről van szó

@dubsa69 #fyp #foryou #foryoupage #heets #heetspurple #heetsyellow #heetsamber ♬ sunet original – Deni_denisa25

A mentolos volt az első lépés

Persze ez a rendelet nem újdonság, hiszen a tilalmat már egy 2014-es rendelet is magában hordozta. Mindez azokat a dohánytermékeket érinti, amely az ízesítés elfedi a dohánynak az ízét. Egyébként ugyanez a logika vezetett a mentolos cigaretták betiltásához.

Lazán vett határidő

Mindez nem vonatkozott a hevítéses dohánytermékekre – egészen addig, ameddig piaci részesedésük el nem érte a két és fél százalékot. Amint ez megtörtént, azonnal intézkedett az Európai Bizottság. Noha elvileg október 23-a a határidő, ezt azonban nem kell olyan szigorúan venni.

Eljuthat a trafikokba

Mindez azt jelenti, hogy ad egy kis felkészülést. A rendelkezés pontos szövege szerint „egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani.”

Akár egy évig is lehet vásárolni

Magyarra lefordítva mindez azt jelenti, hogy noha hiába október 23-a a határidő, azonban könnyen előfordulhat, hogy még jövő év végéig kaphatóak lesznek ezek a termékek – igaz, a tilalmazott időszakban már minden bizonnyal vadásznia kell azoknak, akik szeretnék megvásárolni – olvasható a 24.hu egyik korábbi cikkében.

Könnyebb a tervezhetőség

A portál információi szerint bár nem feltétlen lesz minden korábbról ismert termék elérhető, a dohánygyárak úgy állíthatják be a gyártókapacitást, hogy ne maradjon rajtuk túl sok áru, de próbálják azért lefedni a piacot a határidőhöz legközelebbi időpontig.

Mindenkinek megéri

Ez a technika azért lehet megnyugtató a piaci szereplőknek, mivel nincsen felkészülve a régi termékek visszavételére a rendszer – s ez pedig problémákat okozhatott volna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)