A vecsési olajmező lehet a legnagyobb az egész országban. A település polgármestere szerint jó minőségű az olaj, se víz, se paraffin, se gáz nincs benne. Az új kútnak köszönhetően 10 százalékkal nő a MOL Magyarország kőolajkitermelése, míg az országé 5 százalékkal. Az új olajkút a Vecsés-2 nevet kapta.

Felmérték a lehetőségeket

 „A MOL már évekkel ezelőtt geodétákat bízott meg azzal, hogy felmérjék az összes lehetséges kőolajkincset. Először megvizsgálták a talajt, és azt a következtetést vonták le, hogy Vecsés külterülete tartalmaz két-három olyan helyszínt, amit érdemes lehet megfúrni. Ebben az esetben már az első helyszínen, ahogy megtörtént a fúrás, találtak olajat” – nyilatkozta Vecsés polgármestere, Szlahó Csaba. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2500 méteren olajat találtak

A fúrás nyáron kezdődött, és eredetileg 2700 méter mélyre akartak fúrni, de már 2500 méteren találtak olajat. Nagyon gyorsan kiderült, hogy egy gazdag területről van szó.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nagy lehetőségek

Az országban nem sok olyan kút van, amelyik 600 hordó olajat tud naponta produkálni, amiből egy hordó 159 liter. Jelen pillanatban ez a harmadik legnagyobb mennyiséget biztosító kút, amit fel fognak nagy valószínűséggel fejleszteni legalább 1000 hordóig.

Újabb kutatófúrások

Terveznek még több fúrást. Jövőre elkezdenek egy újabb kutatófúrást egy másik helyszínen, és ahogy most is, lefúrnak a mélyebb rétegekig olaj reményében. Ezek nem sokkal, nagyjából egy kilométerrel távolabbi területek, ahol folytatják a fúrást.

A vecsési lesz a legnagyobb

Ezen felül van még egy helyszín, ahol szintén hasonlóak az elképzelések és a folyamatok. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy ott milyen olajrétegek vannak, azonban amennyiben beigazolódnak a feltevések, akkor a vecsési olajmező lesz a legnagyobb az egész országban.

Biztató előjelek

Biztatók a jelek, hiszen jó minőségű az olaj, ugyanis ebben se víz, se paraffin, se gáz nincs, ami nagyon jó előjel. Minél kevesebb dolgot kell leválasztani a nyersanyagról, annál jobb az olaj minősége.

Százhalombattára kerül az olaj

A leválasztást követően tartálykocsikkal elviszik, ami nem érinti és nem is befolyásolja, gátolja a lakosságot semmilyen téren. A városból Százhalombattára kerül az olaj, napjában három tartálykocsival. A helyszín a Mol Zrt. telephelye lesz, amely egy bizonyos arányú iparűzési adót von maga után, de azt még nem tudni, hogy milyen mértékűt. Annyi bizonyos, hogy Vecsés nem lesz Texas.

Minden szabályszerű

„Minden engedéllyel történt, környezetvédelmi szempontból is minden szabályszerűen zajlott. A helyszínre kilátogatva az alkalmazottak elmondták, hogy a kútfejen található a „karácsonyfa”, rajta a fűtő rész, ami melegíti az olajat, vagyis emeli a hőfokát” – nyilatkozta a Magyar hírlapnak a település polgármestere, Szlahó Csaba.

Tehetősebb lesz a város

A város életére még nem tudni, hogy milyen hatással lesz a kőolajkitermelés. Annyi egészen biztos, hogy a hétköznapokra közvetlenül nem lesz befolyással. Gazdaságilag nem lesz tehetősebb a város, nem fog változtatni a jelenlegi háború okozta válságon.

A Vecsés-2 nevet kapta

A BudaPestkörnyéke.hu adott hírt arról, hogy Vecsés határában komoly mennyiségű kőolajra bukkant a MOL. Az új kútnak köszönhetően 10 százalékkal nő a cég kőolajkitermelése, míg az országé 5 százalékkal. Az új olajkút a Vecsés-2 nevet kapta, ez a harmadik legnagyobb hozamú hazai kút. Jó hír továbbá, hogy ez egymaga képes lesz kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dunai Finomító – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu