Ahogy ma itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk a Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a Lánchíd közbeszerzési eljárásának kiírásához szükséges dokumentumot. A főpolgármester a döntéssel kapcsolatos friss posztjában arról ír, hogy kormányközeli szotyipartnerek kezébe kerülhet a Lánchíd felújítása.

A BKK igazgatósága körülbelül 10 napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. A kiírás azt hivatott szolgálni, hogy lehetőséget adjon a legnagyobb mértékű átlátható versenyre, minél több alkalmas kivitelező pályázására – írja közleményében Karácsony Gergely főpolgármester.

A közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését. Miért van ennek jelentősége? – teszi fel a kérdést a főpolgármester, majd így folytatja:

„Mert hát az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás tehát alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét.

A döntéssel nem értünk egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartjuk. Mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja” – állítja Karácsony Gergely.

A főpolgármester hozzáteszi: „a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást. Azzal azonban nem számoltunk, hogy a kormány fél év alatt is képtelen az ígéretének betartására.”

Karácsony Gergely azt is írja, hogy a kormány februárban megígérte ugyan, de még mindig nem jelent meg a kormányhatározat a Lánchídra szánt állami forrásról. Eddig nehezen érthető volt, hogy a jogszabályalkotásban oly kreatív kormány, amely 9 év tétlenkedése ellenére egész kis kampányt volt képes építeni a Lánchíd ügyére, miért képtelen meghozni egy nem túl bonyolult kormányhatározatot – írja a főpolgármester.

Rozsdásodó Lánchíd – Fotó: BPK

Összeesküvés-elmélet és szotyipartnerek

Karácsony Gergely érdekes felvetéssel szolgál a posztjában arra, miért dobták vissza a közbeszerzési eljárást. Így fogalmaz: „Talán a magyarázat éppen a Közbeszerzési Hatóság versenykorlátozó döntése adja. Lehetnek ugyanis, akik ebből a két tényből, hogy tudniillik a közbeszerzési hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig fél éve szerencsétlenkedik egy határozat kiadásával, azt a következtetést vonják le, hogy egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói.

Vagyis, hogy melyik cég kapja a megbízást. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul, ebből máris kijöhet egy jó kis összeesküvés-elmélet.

Én nem hiszek – vagy inkább: nem akarok hinni – az összeesküvés-elméletekben. Abban hiszek, hogy a Lánchíd nemzeti kincs, felújítása nemzeti érdek, ennek jegyében tesszük a dolgunkat. Sok különbség van az előző és a mostani városvezetés között, az például, hogy ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk” – fejezi be a közösségi oldalán a közleményét a főpolgármester.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Fotó: BPK-montázs