A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a dokumentumot, így a BKK Igazgatóságának módosítania kell azt. A BKK igazgatósága július végén hagyta jóvá a kivitelezési munkálatokra kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását. Úgy vélték, eredményes tender esetén 2021 tavaszán indulhat a felújítás és 2023-ban érhet véget a munka. Közben a híd sok helyen teljesen elrozsdásodott, a teherbíró képességének a határára került.

Több mint fél év késlekedés után sem sikerült szabályos tartalmú közbeszerzést kiírni a Főváros vezetésének a Lánchíd felújítására. A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a dokumentumot, így a BKK Igazgatóságának módosítania kell azt – írják a budapesti Fidesz közösségi oldalán.

Ezért vajon ki lesz a felelős a Főpolgármester szerint? Bizonyára a Kormány. Egy biztos, a nemzet egyik szimbólumának felújítása további heteket csúszik a hozzá nem értés, a szerencsétlenkedés miatt.

A rozsdásodó Lánchíd – Fotó: BPK

A Lánchídon tilos futóversenyeket és tömegrendezvényeket tartani, mert olyan rossz állapotban van. Sok helyen teljesen elrozsdásodott, a teherbíró képességének a határára kerül – mondta néhány hete a Lánchídnál tartott sajtótájékoztatón Szőke Gábor a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója, a híd kezelője.

Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk a Budapesti Közlekedési Központ Igazgatósága július 24-i, pénteki ülésén jóváhagyta a következő évek legnagyobb fővárosi beruházása, a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáira kiírt feltételes közbeszerzési eljárás elindítását.

A Lánchíd-felújítás kivitelezőjének feladata lesz újjáépíteni az átkelő közúti pályáját és gyalogos járdáit, javítani az acélszerkezeteit és azok korrózióvédelmét, restaurálni és felújítani a gyalogos korlátokat. A budai és a pesti oldalon is szakszerűen restaurálni a kőoroszlánokat, visszaépíteni a hiányzó műemléki elemeket, a híd új LED-technológiás, változtatható színképű közvilágításának kialakítása.

A biztonságos közlekedés érdekében gyalogátkelőhelyet kell létesíteni a pesti hídfő északi és déli járdájára között, kiszélesíteni a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat, átépíeni a lépcsőket, rendezni, roncs- és lőszermentesíteni a hídkörnyéki Duna-medret, korszerűsíteni a hajózási jelzéseket.

A Városháza korábbi közleménye szerint a Lánchíd a felújítás megkezdéséig is biztonságos marad, amelyről a napi rendszerességű ellenőrzéssel a Budapest Közút munkatársai gondoskodnak.

Kiemelt kép: Rozsdásodó lánchíd – Fotó: BPK