A 3-as metró légkondícionálásával kapcsolatban csúsztatás, félrevezetés és álhírek vannak forgalomban – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa után tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Forrás és politikai szándék van a szerelvények klimatizálására, műszaki megoldás azonban még nincs.

A 3-as metró légkondícionálásának nem pénzügyi akadályai vannak. A fővárosi költségvetés vitája kapcsán azért nem támogattuk az ellenzék módosító indítványait a klimatizálásra vonatkozóan, mert ez a forrás ugyan már most is rendelkezésre áll, azonban a műszaki megoldás még nem.

A forrás a BKV költségvetésében van, a vezérigazgató szerint 6-10 milliárd forint közötti összegről lehet szó. Ha ez nem lenne elég a főváros biztosítani fogja a többletforrásokat. A probléma tehát nem a pénz, hanem az, hogy a műszaki megoldás jelenleg még nem áll rendelkezésre.

A BKV több megoldást kínáló céggel is egyeztet. Ha meg lesz a végleges műszaki megoldás, a felújítást végző orosz céggel is tárgyalni kell, mert az újabb átalakítás érintheti a metrószerelvények garanciális feltételeit. Ha valaki nem tehet megjegyzést erre a helyzetre, az pont az a Fidesz, amely létrehozta ezt a nehéz helyzetet – mondta a főpolgármester.

Karácsony Gergely hozzátette: Ennek a helyzetnek a kialakulásához a főváros előző vezetésének az a rossz döntése vezetett, hogy újak vásárlása helyett a régi kocsik felújítása mellett döntöttek, ráadásul a közbeszerzésből kizárták azt az észt vállalkozót, aki légkondícionálta is volna a kocsikat sokkal kevesebb pénzért, mint az oroszok.

Ezt a problémát is tehát nekünk kell megoldanunk, ehhez kis türelmet kérünk a budapestiektől, de forrás és a politikai szándék megvan, ha lesz műszaki megoldás, pénz és klíma is lesz – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

Tegnap, az elsők között írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója Vitézy Dávid a közösségi oldalán kritizálta, hogy a Fővárosi Közgyűlés kivette az idei költségvetésből a 3-as metró légkondijának a költségét. A közösségi oldalon Vitézy Dávid posztja alatt többen nekimentek a közlekedési szakértőnek.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Fotó: MTI/Mónus Márton