Fontos változások előtt áll a közlekedési bürokrácia. Nemsokára nem kell magadnál tartanod az autóban a jogsid, mert senki sem fogja elkérni tőled. Egyszerűbbé válik az ideiglenes forgalomból kivonás és módosul a gépjárműadó-fizetés is. Lássuk a részleteket.

Változnak az ideiglenes kivonás szabályai

Aki nem autózik, motorozik télen és hat hónapnál tovább pihenteti a járművét, annak bizonyára jó hír, hogy változtak az ideiglenes kivonatás szabályai is. Eddig ugyanis csak fél évig lehetett szüneteltetni a biztosítás, gépjárműadó és más közterhek fizetését, ezentúl viszont szabadon választható, hogy egy éven belül mikor álljon újra forgalomba a jármű. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem kell okmányirodába menned

Ezentúl tehát akár egy vagy több évig pihentetheted a gépet, el sem kell mennie az okmányirodába, mert Ügyfélkapun keresztül, otthonról is elintézhető a dolg, ráadásul a kivonatás és az automatikus visszahelyezés költsége összesen csak 2300 forint.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Cégautósoknak fontos

Egy másik fontos módosítás azoknak szól, akik céges autót, motort üzemeltetnek. Idén januártól ugyanis „a gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóságok helyett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal látja el.

Értesítés

Ez önmagában nem okozna gondot, de többen jelezték, hogy nem a tulajdonosnak, hanem a könyvelőnek küldte el az adóhatóság az erről szóló értesítést. Vagyis, ha nem kaptál ilyet, érdemes rákérdezni a könyvelődnél.

Nem tévedt a NAV

A Sportmotor.hu ezzel kapcsolatban megkereste a NAV-ot, hogy mi áll a tévedés hátterében. Kiderült, hogy szó sincs tévesztésről vagy hibáról. A törvény szerint ugyanis „az adóhatósági iratot – meghatalmazott képviselővel rendelkező adózó esetében – a képviselőnek kell kézbesíteni”, azaz a könyvelőnek.

Nem kell nálad lennie a jogsinak

A legtöbb embert érintő változás már nagyon közel van. Egy év múlva elektronikusan adhatják ki a vezetői engedélyt, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy hamarosan úgy is motorozhatsz, autózhatsz, hogy nincs nálad sem a jármű okmánya, sem a jogsid – derült ki a nemrég benyújtott törvénymódosításból.

Mindenkire vonatkozik

Nemcsak autókra és motorokra vonatkozik a módosítás, hanem a mezőgazdasági gépekre, pótkocsikra és lassú járművekre is.

Elektronikus jogosítvány és forgalmi

A tervek szerint az elektronikus jogosítvány bevezetése után bő egy évvel, 2023 januárjától már elég lesz a személyit zsebre tenned, igazoltatáskor pedig nemes egyszerűséggel lekérdezik a többi adatot, beleértve jármű műszakiját, biztosítását stb.

Sok fontos változás

Röviden tehát nemsokára elfelejtheted a jogsit és forgalmit – ennek valószínűleg a feledékenyek és a bőrruhában motorozók örülnek igazán –, és ha szeretnéd hosszabb időre kivonatni a forgalomból az autód, motorod, akkor már otthonról, akár egy vagy több évre is megteheted. Aki pedig nem kapott még értesítést a NAV-tól, ne aggódjon, mert a beszedés formájával együtt a dátum is változott – az eddigi március 15. helyett április 15-ig kell befizetni a gépjárműadód első részletét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Varga György