Meglepő fordulatot hozott Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármesterének ingatlanértékesítési ügye, amely már három éve tart. Az ügyészség most elkészítette a vádiratot és átadta a bíróságnak. Elek Sándor ürül, azt mondja végre tisztázhatja magát, az ellenségei közben a fején ugrálnak, úgy érzik eljött az ő idejük, kinyírhatják a polgármestert.

Túl olcsón adott el két önkormányzati ingatlant?

Elek Sándor, Törökbálint kormánypárti polgármesterének az ügye akkor kezdődött, amikor a Covid-vészhelyzet idején, az ideiglenesen átruházott hatáskörben, vagyis képviselőtestületi döntés nélkül, egyszemélyben döntött két törökbálinti önkormányzati ingatlan becsérték alatti értékesítéséről, emiatt kár érhette az önkormányzatot. Ezután Bruder Márton, a Törökbálint Holnap Egyesület önkormányzati képviselője és Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere feljelentést tett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

10-szer többet ért

Az ügyészség szerint a polgármester döntése eredményeként az önkormányzatot jelentős, azaz ötmillió forintot meghaladó, de ötvenmillió forintot el nem érő, vagyoni hátrány érte. A feljelentés szerint a polgármester által 4,5 millió forintért eladott egyik önkormányzati telekre később 24 millió forintos jelzálogot jegyzett be a földhivatal. Vagyis sokkal többet érhetett, mint amennyiért Elek Sándor azt saját hatáskörben eladta – állítják a polgármester ellenfelei. 2020-ban írtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon: Nekiugrottak a törökbálinti polgármesternek, az ellenzéke szerint áron alul adott el telkeket, nyomoz a rendőrség

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Örül a vádemelésnek a polgármester

Elek Sándor a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra a hírt, hogy vádat emeltek ellene. Így fogalmazott: “Megkönnyebbüléssel fogadtam a hírt, hogy az ügyészség végre átadta az elkészített vádiratot a független Magyar Bíróságnak. Az ügyészség dolga, hogy vádat emeljen, a bíróság dolga pedig az, hogy ítéletet hozzon. Lassan már három év telt el azóta, hogy egy olyan ügyben folyik ellenem vizsgálat, melynek kapcsán nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy nem követtem el bűncselekményt, sőt hibát sem. Végre egy olyan szakaszba értünk, ahol hangsúlyosabban érvényesülhet a jogi védelmem és nincs kétségem azzal kapcsolatban, hogy a tárgyaláson minden szempontot figyelembe fognak venni és felmentő ítélet fog születni.” – fogalmazott Elek Sándor.

Egymásnak ugrottak a helyiek

A polgármester posztja alatt egymásnak feszültek a helyiek. Volt aki a polgármestert már most bűnösnek kiáltja ki és a lemondását követeli, mások Elek Sándor védelmében posztoltak. Köztük Csenger-Zalán Zsolt a térség korábbi kormánypárti országgyűlési képviselője, aki ausztrál nagykövetként Canberrából szólt hozzá, régi ismerőse bejegyzéséhez. Ennyit írt: “Melletted állok, kedves barátom”.

Kiállt a polgármester mellett a Fidesz

A polgármester mellett nyilvánosan kiált a helyi Fidesz-szervezet is, ők ezt posztolták: “Hajrá Polgármester Úr! Nincs mitől tartani, minden szabályt betartott az utolsó betűig! Remélhetőleg utána Ön fog perelni hamis vád ügyében!”

Nem zörög a haraszt…

Egy férfi azonban így fogalmaz: “Akkor jól értelmezem, hogy a ügyészség vádemeléssel adta tovább a dolgot a bíróságnak? Ha igen, annak akkor azért mégiscsak van némi üzenetértéke, ezek szerint, csak találtak valamit. Gondolom, ha nem találtak volna a világon semmit, akkor el sem jut az ügy a bírósági szakaszba”

Hűtlen kezelés

Az ügyészségi vádiratban megjelölt bűncselekmény a hűtlen kezelés minősített esete, amelynek elkövetését a törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti. Az, hogy Elek Sándor – a vád szerint – polgármesterként és folytatólagosan követte el a bűncselekményt, súlyosító körülmény lehet, ha a bíróság elmarasztalná a fideszes politikust.

Hivatalban maradhat

Ha a vádirat indítványa szerint a bíróság elmarasztalja Elek Sándort, vagyis felfüggesztett szabadságvesztést szab ki, akkor a városvezetőt nem kell megfosztani méltatlanság miatt a polgármesteri tisztségétől, vagyis hivatalban maradhat.

Minden megváltozhat a bíróságon

Elek Sándor a legutóbbi választáson 54 százalékkal nyerte meg a polgármester-választást, legfőbb riválisa, a helyi civilek jelöltje, Szőke Péter 41,6 százalékot ért el. Ez volt 2014 után a második ciklusa, amelyet a városvezetői székben töltött el. A vádemelés befolyásolhatja Elek Sándor indulását a 2024 júniusi önkormányzati választásokon. A jelek szerint a polgármester mögül nem hátrált ki a helyi Fidesz, azonban nagy kérdés, ha elkezdődnek a tárgyalások, meg tudja-e őrizni helyi népszerűségét Elek Sándor, vagy sem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Elek Sándor, Törökbálint polgármestere