Fizessenek a nézők! Friderikusz Sándor azt szeretné, ha a legújabb produkciójának a költségeit a nézők összedobnák, hiszen neki már 25 milliójába került a Youtube-on futó produkció. A korábbi tévés nemrég árulni kezdte két budapesti ingatlanát. Friderikusz korábban többször beszélt a pénzügyeiről, a vagyonáról és arról is, hogy anyagi értelemben szabadnak érzi magát. A pénzt kérő videóját a cikkünk alján lehet megnézni.

Fizessenek a nézők

Adománygyűjtésbe kezdett Friderikusz Sándor, aki idén áprilisban indította el YouTube-on és Facebookon saját podcastját. Friderikusz öt hónap alatt 23 adást készített el, eddig pedig közel 11 millióan kattintottak interjúira, ám ez neki 25 millió forintjába került. Friderikusz ezért fordult nézőihez támogatásért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pénzt kérnének

Ahogy egyetlen kiflit sem lehet büntetlenül ellopni a boltból, és ahogy egy kifli előállítása, ugyanúgy a műsorok előállítása is pénzbe kerül, amit a fogyasztónak – ha minimálisan is – meg kellene téríteni. Ha a nézők befizetéseikkel nem vállalják át a műsoraink előállításának költségeit, mert nyereségre nem törekszünk, nem marad más választásunk, mint reklámokkal megszakítani az interjúkat – magyarázta a Blikknek a Friderikusz Produkció sajtósa.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Két lakását is eladásra hirdette

Friderikusz korábban két budapesti ingatlanát hirdette meg eladásra. Erről így írt a 24.hu-nak küldött közleményében: „Két ingatlanomat azért hirdettem meg, amiért bárki más: el akarom adni őket, mert már nincs szükségem rájuk. A tisztességes megélhetéshez pedig elegendő pénzem van” – nyomatékosította Friderikusz. 

Gyerekként is tudott pénzt csinálni

“Már gyerekként is tudtam pénzt csinálni, és ezzel többé-kevésbé így vagyok mind a mai napig. Miután kitalálok és végiggondolok egy-egy műsort, azonnal ki is számolom, hogy körülbelül mi mennyibe kerül, és azon mit lehet keresni.” – mondta 2009-ben a showman. Úgy tűnik a gondolkodásmódja semmit sem változott, most a Youtube videóinak a gyártási költségeit is kiszámolta és megfinanszíroztatná a nézőkkel, hogy neki ne kerüljön semmibe.

Bajuszos Friderikusz

De nézzünk vissza a múltba a Friderikusz-showk elé. 1986-ban a cikkünk alján megnézhető interjúban a következőket mondta: „Abból élek, hogy talk-showkat készítek a Vidámszínpadon, várhatóan ez a televízióban is látható lesz, cikkeket írok meg könyveket” – mondta az akkor még bajuszos Friderikusz.

Tragkikus sorsú szépségkirálynő

Egy másik interjúból kiderül, hogy 1986-ban már sok pénze volt, hiszen egy évvel korábban adta ki az első magyar szépségkirálynőről, a tragikus körülmények közt meghalt Molnár Csilláról szóló könyvét. Erről 2009-ben így nyilatkozott: “Magyarországon a szocializmus időszakában nem volt szépségkirálynő-választás, egészen 1985-ig. A győztes egy Molnár Csilla nevű fonyódi lány volt, aki egy évvel később öngyilkos lett. Noha Molnár Csilla öngyilkossága jókora hullámot kavart, mindenki erről beszélt, a sajtóban mégis csak a halálhíre jelent meg, semmi több. Vagyis nem remélhettem, hogy majd valamelyik állami kiadó épp az én könyvemet akarja megjelentetni” – mondta Friderikusz, majd így folytatta:

Friderikusz az aluljáróban

“Amikor kinyomtatták a könyvet, az aluljárókban gyorsan szétterítettük. Minden reggel kilenc órakor pedig már ott ácsingóztam valamelyik árus mellett, hogy figyeljem a fogyást. Első nap azonban senki sem vett egy darabot se a könyvből. Második nap ugyanez volt a helyzet. És képzeld, péntektől kezdve beindult a roham!

Elájult a sok pénztől

Amikor bementem a Rádióba, és megmutattam Rangosnak ennyi pénzem van, így kommentálta: hát jó, 504 ezer forint, az nem rossz. Mondom: bocsánat, 5 millió 40 ezer. Ugyan már, hülyéskedsz! Megszámolta a nullákat, és majd elájult. 1987-ben azért ez nem volt kevés!” – fejezte be a sztorit Friderikusz. Ide kapcsolódik: “Csilla szülei soha nem tudták feldolgozni szeretett lányuk halálát” – 100 millióért árulják azt a fonyódi házat, amelyben öngyilkos lett az első magyar szépségkirálynő

Offshore cégek

A film-, videó- és televíziós műsorkészítéssel foglalkozó Friderikusz Produkció Kft.-t 1990-ben negyedmagával alapította Friderikusz Sándor. Pár év múlva a tulajdonostársak kiválásával Friderikusz és édesanyja nevére került a cég, majd 2002-2008-ban egy Holland Antillákon, Curacao szigetén bejegyzett Stichting Testamantum 2000 Private Foundation is feltűnt tagként, 2008-ban pedig Friderikusz Sándor többségi érdekeltségébe került – derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Nem volt nagy bevétele

A 3 millió forint jegyzett tőkéjű Friderikusz Proidukciónak a 2013 előtti néhány évben nem volt jelentős bevétele, 2012-ben mindössze 4,7 millió forint nettó árbevétel ért el, az adózott eredménye pedig egymillió forint volt csupán.

A Fenyő-villa is telephely

A Friderikusz Produkció székhelye Budapest, 7. kerület, Károly körúton volt 2013-ban bejegyezve, míg telephelyként a 12. kerület, Alkony utca 13. E cím alatti, 600 négyzetméter alapterületű, egykori Fenyő-villát – a korabeli sajtóinformációk szerint – 1999 őszén vásárolta meg Friderikusz Sándor, az ingatlan értékét akkor több mint félmilliárd forintra taksálták. A milliárdos médiavállalkozó Fenyő János mintegy másfél hektáros természetvédelmi területen, erdő közepébe építtette fel egykor villáját.

Szabad ember

„Soha nem vol­tam, és nem is le­szek sze­rel­mes, mert akkor nem kísért a ki­szol­gál­ta­tott­ság ér­zése” – magyarázta Friderikusz egy rádióműsorban Bochkor Gábornak. Bővebben kifejtette ezt a véleményét még 2015-ben a Story magazinban, amikor arról beszélt, hogy mind intellektuális, mind pedig anyagi értelemben szabadnak tartja magát, és ennél jobb állapotot nem tud elképzelni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a Friderikusszal készült 1986-os interjú részlete

Ebben a videóban pedig most pénzt kér Friderikusz

Kiemelt kép: Friderikusz Sándor – Forrás: Youtube/RTL KLub