Amint arról a BudaPestKörnyéke.hu is beszámolt borzasztó tragédia történt szeptember 10-én, vasárnap a börgöndi légibemutatón. Egy T28 Trojan típusú repülőgép ugyanis az egyik mutatvány közben lezuhant, a tragédiában apa és fia haltak meg, de a nézők közül is többen megsérültek. Köztük egy négyfős család tagjai is. A családról most friss hírek érkeztek.

Apa és fia halt meg

A repülőgépen Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád utazott. Tragédiájukat több ezren látták a helyszínen. A pilótáknak esélyük sem volt a túlélésre, a repülőgép a becsapódást követően felrobbant. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Képzett pilóták voltak a gépen

A gépet Rózsavölgyi Vilmos vezette. Mindketten képzettek voltak, saját pilótaképzőjük volt. Rózsavölgyi Vilmos vezette az Agro-Aero 2000 Kft.-t és az azon belül működő Rivair Pilot School pilótakpézőt. Fia, Rózsavölgyi Árpád is a családi vállalkozásban dolgozott, mégpedig repülőoktatóként.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Többen megsérültek

A sportrepülőgép egy parkoló autóba csapódott, amely ennek következtében ki is gyulladt. Négyen szenvedtek égési sérüléseket az eset kapcsán. Három súlyos sérültet Budapestre szállítottak ápolásra, egy kislányt, egy nőt és egy férfit. Egy könnyebben sérült kisfiút a Fejér Vármegyei Szent György Kórházba vittek mentőautóval.

Három mentőhelikopter érkezett a helyszínre

Az esetet követően a mentőket, a katasztrófavédelmet és a rendőröket is riasztották. Három mentőhelikopter érkezett a helyszínre. Közben a rendezvény tűzvédelmi biztosítását végző Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület megkezdte a mentést és a tűz oltását, melyet később a székesfehérvári hivatásos tűzoltók folytattak.

A gép a nézők mellett csapódott be

A frissen közzétett nézői felvételen látszik, hogy nem sokon múlt, hogy a nézők közé csapódjon be a gép. Sokan pánikba estek, mivel a repülőgép a földet érést követően azonnal felrobbant és hatalmas lángokkal égett.

Emberi hiba történhetett

Egy úgynevezett orsó volt az a manőver, amit alacsony magasságban hajtott végre a pilóta. Madas László igazságügyi légi üzemeltetési szakértő szerint elképzelhető, hogy a beviteli sebesség kevésnek bizonyult az emelkedési szakaszt követően. A balesetről készült videó erre enged következtetni, mondta az RTL Klubnak.

Nem biztos, hogy ki fog derülni az igazság

A roncs nagymértékben károsodott az égés következtében. Kérdéses, hogy a megmaradt roncsból megállapítható-e a baleset oka. A szörnyű eset kapcsán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a közösségi oldalán fejezte ki részvétét.

Ki kell vizsgálni, hogy pontosan mi történt

Egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy mi okozta a balesetet. Az eset kivizsgálásra vár, amelynek során fény derülhet rá, hogy rendben volt-e minden tekintetben a repülőgép. Tüzetesen meg fogják vizsgálni, hogy működött-e a motor, csökkent-e a teljesítménye, valamint azt is megnézik, hogy mennyire kitéríthetőek a kormányszervek.

A sérült kislány az életéért küzd

A borzalomban megsérült kislányt a budapesti Bethesda Gyermekkórházba került, jelenleg az intezív osztályon ápolják, súlyosak a sérülései, életveszélyes állapotban van, közölte az intézmény a feol.hu megkeresésére hétfőn. A Blikk aztán újabb részleteket tudott meg kislányról és a családról, kiderült, az édesapa a testével védte a fiát, amikor megtörtént a baj.

Esélyük sem volt elmenekülni

A nyugat-magyaországi kistelepülésen élő házaspárnak és két gyermeküknek esélyük sem volt elmenekülni a hirtelen felcsapó lángok elől, a szülők és kislányuk is súlyosan megsérültek. A kisfiuk könnyebb sérüléseket szerzett, őt már a rokonok haza is vitték a kórházból. A szülők és a kislány azonban még mindig kórházban vannak, a család felépüléséért egy emberként szorít a falujuk.

Példás család

„Iván a világ legrendesebb embere, egész életében a munka és a család volt számára a legfontosabb. Ez a második házassága, ahogy a feleségének, a postán dolgozó Andinak is. Bevallom, én még ilyen harmóniát senkinél nem láttam, mint nálunk. Egyszerűen imádják egymást és a gyerekeiket. Mindenük a fiú és a kislány, tényleg lesik a gondolataikat. A baleset óta képtelen vagyok felfogni, hogy egy szempillantás alatt minden megváltozott, és ez a csupa szív, mindig mosolygós pár és a lányuk jelenleg is az életükért küzdene” – mondta el a portálnak a család egyik közeli ismerőse.

Rábeszélték az apát, álljanak meg

Egy helybéli asszony pedig elmondta, a család éppen kirándulni volt, amikor a kisfiú meglátta az égen a repülőket. A gyerekek aztán rábeszélték az apjukat, álljanak meg és nézzék meg közelebbről is a gépeket. Így kerültek aznap a börgöndi légiparádéra, ahol aztán nem sokkal később megtörtént a tragédia.

A testéve védte a fiát

„Sírtam, amikor megtudtam, hogy Iván a saját testével védte a fiát, azért úszta meg ő könnyebb sérülésekkel” – mondta könnyek között az asszony. A fiú és apukája valószínűleg kint, míg a kislány és az édesanya az autóban lehettek, amikor megtörtént a baj. Amikor észlelték a lángokat, rohanni kezdtek, de az égési sérüléseket így sem tudták elkerülni.

Friss hírek érkeztek a családról

A négyfős családról most friss hírek érkeztek, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a közösségi oldalán azt írta: „Biztató hír is érkezett a börgöndi baleset sérültjeiről és adománygyűjtés indul számukra!”

Magához tért az apa

A Somogy vármegyei család tagjai közül az édesapa magához tért a kórházban, az édesanyát és kilenc éves kislányukat továbbra is altatásban tartják. A kistelepülés közössége, ahol a család lakik most gyűjtést szervez a sérülteknek. Székesfehérvár természetesen hozzájárul ehhez: 500 ezer forint azonnali adomány folyósításáról döntöttem a család számára. Kérek és biztatok mindenkit, hogy ha tehetik, akkor lehetőségeik szerint segítsenek a családnak a következő számlára való utalással: 11773432-01282881 Denke-Fehér Andrea Közlemény: Sikerülni fog! Gondolatainkban és imáinkban is a családdal vagyunk, mielőbbi, teljes felépülést kívánunk mind a négyüknek! ” – írta a posztban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a tragédia helyszíne. Fotó: police.hu