Minden második megkérdezett összességében elégedett Karácsony Gergely főpolgármester munkájával. Míg egy évvel ezelőtt a megkérdezetteknek csak a harmada ítélte meg pozitívan a főpolgármester munkáját, addig most szeptemberében már a válaszadók fele elégedett vele. Még a Fidesz szavazók körében is nőtt az elégedettségi mutató, a megkérdezettek fele újra megválasztaná főpolgármesternek Karácsony Gergelyt.

A budapesti lakókat kérdezik

Publicus Intézet a Népszava megbízásából 2019 decembertől havonta folyamatosan, legutoljára 2020 szeptember 28. és október 1. között, 1000-1000 fő megkérdezésével a fővárosi lakosok körében készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységével kapcsolatban.

Minden második budapesti elégedett

Az eredményi ismertetve azt írják: minden második megkérdezett összességében inkább elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával. Míg 2019 decemberében a megkérdezettek harmada ítélte meg inkább pozitívan a főpolgármester munkáját, addig 2020 szeptemberében már a válaszadók fele.

Nőtt az elégedettség

Míg 2019 decemberében tízből kettő (23%) bizonytalan szavazó nyilatkozott pozitívan a főpolgármester munkájáról, addig 2020 szeptemberében már tízből négy (43%).

A Fidesz szavazók is elégedettebbek a főpolgármesterrel

A Fidesz szavazóknál is látható némi javulás: ugyanezen két időpontot nézve 2 százalékról 7 százalékra növekedett az inkább elégedettebbek aránya. Érdemes megjegyezni, hogy a koronavírus hazai megjelenésének az időpontjában (2020 március és április) jóval pozítivabban nyilatkoztak a kormánypárti szavazók: akkor minden ötödik (19%) Fidesz szavazó összességében inkább elégedett volt Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával.

Három párt szavazói elégedettebbek

A DK, a Momentum és az MSZP- szavazók döntő többsége inkább elégedetten nyilatkozott Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájáról. Ennek a három ellenzéki pártnak a szavazói némileg elégedettebbek most Karácsonnyal, mint 2019 decemberében voltak – írják.

Újra megválasztanák

A megkérdezettek fele vagy biztosan, vagy valószínűleg, vagy pedig egy széleskörű ellenzéki összefogás esetén tudná elképzelni, hogy egy most vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon.

Nem mindenki szavazna rá

Ezzel együtt azok is többen vannak most, akik vagy bizonyosan (33%), vagy pedig valószínűleg (7%) nem szavaznának Karácsonyra, ha most újra önkormányzati választásra kerülne sor.

A szavazatok 51 százalékával nyert

Karácsony Gergely 2019-ben 51%-al nyert Tarlós István előtt, aki a szavazatok 44%-át szerezte meg. Két viccversenyző is volt, Puzsér Róbert 4%-ot a bulvárhős Berki Krisztián pedig 1%-ot kapott. A részleteket ide kattintva nézheted meg.

Budapest és környékének legnagyobb nyertesei 2019-ben

BPK-illusztráció

A 2019-es önkormányzati választás nagy változásokat hozott az agglomeráció hét legfontosabb városában és Budapesten. Két kivétellel mindenhol menesztették a régi, kormánypárti polgármestereket és megérkeztek az újak, akik nagy lendülettel startoltak. A cikkünket ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Fotó: MTI