A 2019-es önkormányzati választás nagy változásokat hozott az agglomeráció hét legfontosabb városában és Budapesten. Két kivétellel mindenhol menesztették a régi, kormánypárti polgármestereket és megérkeztek az újak, akik nagy lendülettel startoltak.

A legnagyobb horderejű változást a főpolgármester személye jelentette. Karácsony Gergely 13 %-os többséggel nyert. Alig két hónappal a győzelem után Budapest mindenkori főpolgármestere kidugta az orrát az agglomerációba. Fontos pillanat volt ez a Budapest környékén élő csaknem 1 millió embernek, hiszen ők majdnem minden nap bemennek a fővárosba, ott dolgoznak, ott tanulnak, egyszóval ott élnek.

Az új főpolgármester azt is mondta: „Mi úgy nézzük, hogy a város és az agglomeráció egy egységes közeg, a BKK helyett egy az agglomerációt is magába foglaló regionális közlekedési céget kellene létrehozni.” Karácsony Gergely szavai szemléletváltást jelenthetnek a „mi budapestiek és ők az agglomerációból bejövők” világában.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csőzik László, Érd

Budapest környékének legnagyobb városa a 70 ezres Érd. Ott is lecserélték a polgármestert és megérkezett Csőzik László, aki szinte mindenhol ott van. Ha kell vonattal megy be a fővárosba, bringázik, és még ázott katasztrófa-szelfit is készít, ha éppen elönti a belvíz a város egy részét. Az első nagy csatákon már túlvan, harcolt egyet a korábbi polgármesterrel és rendszeres vendég valamelyik tévé esti véleményműsorában. Facebookos kommunikációja kiscsit az elődjére hajaz mert ő is mindenhonnan posztol, ahol megjelenik.

Fülöp Zsolt, Szentendre

Az észak-budai agglomeráció nagyvárosában, Szentendrén is polgármesterváltás történt. Fülöp Zsolt lett a befutó. Ő is nagy lendülettel kezdett, az átadás-átvétel nála sem volt teljesen zökkenőmentes, aztán jött a dunai kerékpáros híd esete, ahol jól meglepték, erről itt írtunk. Meggyűlt a baja a HÉV-vel közlekedők szerint Szentendre szégyenfoltjával a P+R parkolónak csúfolt sártengerrel. Gyorsan megcsináltatta, de nem sokkal lett komfortosabb. Kommunikációjában a heti videós napló a domináns, ebben általában tömören és közérthetően összefoglalják a legfontosabb eseményeket.

Matkovich Ilona, Vác

A Duna másik partján Vácon, Matkovich Ilona szintén jelentős fölénnyel nyomta le a kormánypárti elődjét. Látványos intézkedésekkel kezdett: kiürítette a VIP parkolókat, lemondta a sportcsarnok építését, mondván újítsák inkább fel a régit, aztán takarékosság miatt összecsattant a helyi színház igazgatójával, aki a kormánymédiában haknizott egyet a színháza megszűntetésével, persze kiderült, hogy nincs szó a megszűnésről. A kommunikációját amolyan hajónapló formában viszi, hetente jegyzetet ír arról, mi történt a városban.

Dióssi Csaba, Dunakeszi

Az agglomeráció hét legfontosabb városa közül ő az egyetlen állva maradt kormánypárti polgármester. Láthatóan nem pihen, ott folytatja, ahol a kampány előtt abbahagyta. Átad, gratulál, elismer és pörög. Lendületesen viszi a várost, láthatóan az ott élőknek nem is volt okuk lecserélni. Korrupciós ügyei nem voltak és még az M2-es felújítását is sikerült kilobbiznia. Kommunikációja nem változott, továbbra is posztol, posztol és posztol és ott van mindenhol.

Gémesi György, Gödöllő

A másik nagy állva maradó Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Őt sem zavarták el a választók, nyerni tudott a kormánypárti jelölttel szemben. Tulajdonképpen ő is ott és azzal folytatja, ahol abbahagyta. Menedzseli a várost, rendszeresen élő bejelentkezései vannak a közösségi médiában és ő is átad, elismer, kitüntet. Kommunikációjában továbbra is a Facebook nyomulás a domináns. Rengeteget posztol élőzik, sőt még interjúkat is készít a városban.

Nagy János, Szigetszentmiklós

A csepeli-agglomeráció legnagyobb városában úgy döntöttek a helyiek, hogy új polgármester kell. A sok dugó, a lehetetlen közlekedés felőrölhették a korábbi vezető népszerűségét. Nagy János az agglomeráció legnagyobb városai közül talán a leglelkesebb. Ha éppen úgy hozza a sors, le sem fekszik aludni, hogy a választóival csetelhessen. Hetente másfél órás élő videókban beszélget a helyiekkel. Elődje minimál kommunikációja után valóságos kommunikációs forradalmat csinált Szigetszentmiklóson azzal, hogy rendszeresen hosszan beszélget szinte bárkivel a neten.

Wittinghoff Tamás, Budaörs

Az agglomeráció leggazdagabb településének polgármestere óriási többséggel, 72%-al nyert, pedig ellenfelei bevetettek mindent ellene, még egy jókora szexbotrányt is kapott a nyakába. Ennek ellenére felállt, kiállt és nyert. Nemrég kézbe vette a dél-budai agglomeráció közlekedési problémáit azzal, hogy egy konferenciát hívott össze az érintett polgármesterek, a főpolgármester, országgyűlési képviselő és több közlekedési szakértő részvételével. Kommunikációja változatlan: kormányekézés a Facebookon és sok szereplés a helyi médiában.

Győztek a választók

Az agglomeráció több településén volt polgármestercsere és sok helyen továbbra is bizalmat kapott a régi vezető. Budapest környékének 90 településén győzött a demokrácia, a választók akarata.

Kiemelt kép: BudaPestkörnyéke.hu illusztráció