Vác új polgármestere takarékos várost akar, csökkentené a Dunakanyar Színház jövő évi költségvetését is. A színház igazgatója erre bepöccent és interjút adott a HírTv-nek, ahol picit újraértelmezte a polgármester egy mondatát.

Vác új polgármestere, Matkovich Ilona a minap kiírta a Facebook oldalára, hogy: „A Dunakanyar Színház Igazgatójával, Kis Domonkos Márkkal is egyeztettem. A színház 40 millió forintos igényét a városi költségvetésből előreláthatólag nem tudjuk biztosítani, ezért más megoldást kell találni rá, hogy a színház továbbra is működhessen” – írta a polgármester.

Veszélyben a jövő

A színház igazgatója, Kis Domonkos Márk azt nyilatkozta a HirTv-nek, hogy veszélyben a váci Dunakanyar Színház jövője, ezt az állítását pedig arra alapozza, hogy a város polgármestere azt írta „nem lesz pénze a színház támogatására” – mondta az igazgató a HírTV-nek.

Úgy tűnik tehát, hogy a polgármester és a színigazgató találkozása nem volt zökkenőmentes, ha a polgármester posztját a színház vezetője úgy értelmezte: nem lesz pénz a színházra. A polgármester mondataiból akár ez is kiolvasható, azonban ezt így nem írta. A HírTv által idézett, alábbi képünkön is olvasható posztban nem szerepel olyan állítás, hogy nem lesz pénz a színházra, igaz az sem szerepel, hogy biztosan lesz. A polgármester úgy fogalmaz: “a színház továbbra is működhessen”, ebből az következik, hogy akar színházat.

A színház vezetője mindenesetre gyorsan elhalasztotta az egyik bemutató olvasópróbáját. Kis Domonkos Márk azt mondta a HírTv-nek, hogy „Előállt egy olyan bizonytalan helyzet, amely a közvetlen jövőnket érinti. Nem kapunk információt arra vonatkozóan, hogy milyen költségvetésünk van 2020-ra”.

Kis Domojnkos Márk, a Dunakanyar Színház igazgatója – Forrás: HírTV

Beindult az adok kapok a sajtóban, végül Matkovic Ilona megpróbálta lezárni az ügyet egy újabb poszttal, amiben ezt írta:

“Mint tudják, a Váci Dunakanyar Színháznak Vác Város Önkormányzata a fenntartója, a város fedezi a színház működéséhez szükséges költségek egy részét. Tavaly negyven millió forintot. Ennek az összegnek a mérséklését javasoltam a jövő évre. A mérséklését és nem az elvételét.

Már többször elmondtam, hogy mínusz ötszáz millió forint körül vettük át a városvezetést a választás után, a háromhavi fizetésből egy hónapra volt meg a pénz, azaz 140 millió volt a kasszában. Ez nem siránkozás, vagy panasz, hanem kiindulási pontja volt a működésünknek. Bár rengeteget tettünk érte, egy hatmilliárdos költségvetésű város ekkora mínuszt csak szigorú takarékoskodással tud ledolgozni. Ugyanakkor el kell végezni a kötelező feladatokat, a várostakarítást, az útkarbantartást, a szemétszállítást.

Az önkormányzati intézmények vezetőinek elmondtam: jövőre rendbe akarjuk tenni a pénzügyeket, hogy maradjon a pályázatok előkészítésére, hiszen pénz és előkészített tervek nélkül nem lehet pályázni sem, mint ahogy legtöbbször emiatt nem indultunk pályázatokon az elmúlt években.

A Váci Dunakanyar Színház igazgatójának, mint önkormányzati intézmény vezetőjének is feltártam a helyzetet, és az október 30-i személyes megbeszélésünkön kértem tőle egy műsortervet erre az évadra, valamint a tervezett műsorhoz egy költségtervet.

Az igazgató ennek a kérésnek a mai napig nem tett eleget, ami azért roppant veszélyes, mert hamarosan tárgyaljuk a jövő évi költségvetést, amelyről a testület februárban dönt. Sajnos, a színház igazgatónak már korábban számos jogszabálysértése volt – a vizsgálatot erről még az előző polgármester rendelte el -, de arra nem számítottam, hogy mintegy zsaroló pozícióba helyezve magát, megfuttatja az országos sajtóban, hogy elmarad egy olvasópróbája, és le fog mondani egy előadást. Anélkül, hogy a városvezetésnek erről szólt volna.

Elképesztő állításokat fogalmazott meg, azt sugallta, hogy a bérletes előadásokat sem tartják meg, és megszűnik a Váci Dunakanyar Színház.

Ez természetesen nem igaz. A Váci Dunakanyar Színház működése ugyanúgy nincs veszélyben, mint ahogy a többi kulturális intézményünké sem.

A színházigazgató saját maga veszélyezteti a rábízott intézmény működését, amennyiben nem tár elénk haladéktalanul egy műsor- és költségtervezetet, hogy a szükséges összegek bekerülhessenek a jövő évi városi költségvetésbe.” – írja a polgármester.

A helyzet tehát most úgy áll, hogy a színháznál pattog a labda. Költségvetést kérnek tőlük, hogy bekerüljön a város jövő évi számai közé a pénzük. Egy biztos: a színházigazgatónak ezek után nem lesz könnyű együttműködnie a polgármesterrel.

Dunakeszin biztosan lesz színház

Közben a dunakeszi polgármester, Dióssi Csaba bejelentette: 2020-ban is folytatódik a Dunakeszi Teátrum. Közleményében az áll: 2017-től helybe érkeznek a legjobb színházi produkciók, a legjobb zenészek koncertjei, a legszórakoztatóbb gyerekelőadások, és minden más, ami kimozdít bennünket. A népszerű Dunakeszi Teátrum 2020-as előadásaira már kaphatók jegyek.

Kiemelt kép: ilusztráció – Forrás: Depositphotos