Megérkeztek a legfrissebb számok a koronavírus-járványról. A betegségben elhunyt többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2912 főnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

400 ezer fölött a betegek száma

A vasárnapi adatok szerint 403.023-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A betegségben elhunytak száma 14.299 főre emelkedett, míg a gyógyultaké 306.621 főre nőtt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Ennyi az aktív betegek száma

Magyarországon jelenleg 82.103 a regisztrált aktív betegek száma, kórházakban pedig 4233 koronavírusos beteget ápolnak. Közülük 366-an vannak lélegeztetőgépen.

Haladunk az oltással

Jó hír, hogy eddig 445.535 fő kapott már oltást, közülük 190.705 fő a második oltását is megkapta.

Folyamatosan oltanak

Folyamatosan zajlik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása, akik a kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik vakcinát kapnak. Ezzel párhuzamosan a háziorvosok a 60 év alatti krónikus betegek oltását folytatják, mégpedig az AstraZeneca vakcinájával. Egyébként zöld utat kapott a hatóságoktól a kínai Sinopharm-vakcina is, így a jövő héten már azzal is kezdődhet az oltás

Itt a harmadik hullám

Korábban a BudaPestkönyéke hírportálon is beszámoltunk róla, hogy Magyarországon is nőtt az utóbbi időkben a fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy az országot is elérte a járvány harmadik hulláma. A hullám mögött a brit vírusmutáns állhat, ami egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. 

Fontosak a védelmi intézkedések

A növekvő esetszámok miatt most különösen fontos, hogy betartsák az emberek a korlátozó intézkedéseket, mert ha nem, akkor elszabadulhat a járvány. A kormány szerint a korlátozások feloldására csak fokozatosan és felelősen van lehetőség.

Tárgyalnak a veszélyhelyzetről

Az Országgyűlés kedden kezdte tárgyalni a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. A korlátozó intézkedések meghosszabbításával az emberek életét és egészségét próbálják óvni.

Érkeznek a vakcinák

A kormány eddig 19,7 millió adagot kötött le a nyugati vakcinákból, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál. Ezenfelül a következő négy hónapban 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag fog érkezni az országba.

Már itt vannak a keleti vakcinák

Kedden érkezett meg Magyarországra az első 550 ezer adag kínai szállítmány, az oroszból pedig egymillió ember oltására elég várható három hónap alatt. Az első 20 ezer ember oltására elég Szputnyik V február elején érkezett meg az országba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Rosta Tibor