A Városi Civil Alapot a magyar kormány nem sokkal azelőtt hozta létre, hogy lejárt volna a Norvég Alap támogatási ciklusa. 4 milliárd forintot osztottak szét a nyáron. Köztük meghökkentő szervezeteknek is jutott pénz Budapesten és környékén is.

A Norvég Alap szelleme

A magyar kormány nem tudott megállapodni a Norvég Alappal így eleshet 77 milliárd forinttól. Az ügyben a kormány pereket ígér Norvégiával szemben. Addig is 4 milliárd forintot szétosztott civil szervezetek között. Többségégben fieszes kötődésű szervezetekről van szó – írja az Átlátszó.

Felkerültek az internetre

A 4 milliárd forintot a Bethlen Gábor Alapítvány osztotta szét. Honlapjukra július végén került fel a támogatott szervezetek listája.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

15 millió forint 81 szervezetnek

A lehetséges legnagyobb támogatást, 15 millió forintot 81 szervezet kapott, köztük csak 26 olyat találtak, amelynél nem mutatható ki egyértelműen kormánypárti politikai kötődés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dabason számolhatják a pénzt

A Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete (DAFI) nevű szervezet, amelynek elnökeként a birosag.hu a város fideszes polgármesterét, Kőszegi Zoltánt tünteti fel. A szervezet régóta aktív a helyi politikában, a legutóbbi választásokon a kormánypárti képviselők nagy része DAFI-Fidesz közös jelöltként indult.

Birkózásban erősek

A támogatott szervezetek között felbukkan két, Németh Szilárd államtitkárhoz köthető alapítvány is: ezek egyike a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, amelynek 2017-ben az államtitkár volt az egyik alapítója. A Csepel Sport Klub, amelyben kuratóriumi tag Ughy Attila, a 18. kerület korábbi polgármestere is, szintén 15 milliót nyert a Civil Alaptól.

Dunakeszin a szálak Tuzson Bencéhez vezetnek

Tizenötmilliós támogatást kapott, az internet tanúsága szerint, a munkát alig végző Közép-magyarországi Régióért Alapítvány. Az interneten semmilyen rendezvény vagy aktivitás nem kapcsolódik a nevéhez pedig tevékenységeként “a közjóléti intézményrendszer fejlesztése, nyugdíjas támogatás, kulturális tevékenység” szerepel. Ennek kuratóriumi elnöke Dr. Benkovics Boglárka a 2019-es önkormányzati választáson a helyi választási bizottság elvileg független, választott tagja és elnökhelyettese volt, amikor a Fidesz delegáltja ugyanebben a bizottságban főnöke, Dr. Turi György, a helyi, Tuzson Bence országgyűlési képviselőhöz köthető ügyvédi iroda egyik tulajdonosa volt – írja a fideszes háttérről egy helyi ellenzéki képviselő.

Megalakultak, nyertek

Ilyen például a Tápiószentmártoni Aranyszarvas Nyugdíjas Egyesület, a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület, valamint az Életmód váltásért a Dél-alföldön Egyesület – ezeket mind 2020-ban regisztrálták. Még náluk is fiatalabb a Budaörsi Székely Kör Egyesület és a Csömöri Asztalitenisz Klub Egyesület, őket csak 2021-ben vették nyilvántartásba, vagyis a pályázatuk benyújtásakor csak pár hónapja léteztek hivatalosan, ennek ellenére az elnyerhető legnagyobb összeget kapták.

Irány Mezőkövesd

Érdemes még megemlíteni a Della Lavanda Kreatív Fiatalokért Alapítványt, amelynek kurátora Sedlák-Bihall Orsolya, a Nord Tender Kft. pályázatíró cég ügyvezetője. Ez a cég azzal vált ismerté, hogy 2018-ban, Tállai András választókerületében írt önkormányzatok számára csaknem szóról szóra megegyező pályázati anyagokat. Tállai neve máshol is előkerül, 15 millió forintot elnyert Dél-borsod Ifjúságáért Sport, Kulturális és Szabadidő Alapítvány elnöke Hagyacki József annak a Mezőkövesdi Zsóry FC-nek az ügyvezetője, ahol az államtitkár az elnök.

Siófokon is örülhetnek

A Siófok Polgáraiért Egyesület Facebook-oldalán jórészt a Fidesz és kormánypárti politikusok posztjait osztja tovább, valamint a Sonline beszámolója szerint a 2019-es választási kampány idején úgynevezett polgári pikniket szerveztek, ahol meghívott vendégként Kubatov Gábor és Gruber Attila, a kormánypárt polgármester-jelöltje tartottak kampánybeszédet.

És egy kis média a végére

Szintén 2021-ben vették nyilvántartásba a Média Pakk Alapítványt. A szervezet birosag.hu-s adatlapján szemet szúr a szervezet céljának leírása is: az itt szereplő  szöveget ugyanis úgy tűnik, szinte változtatás nélkül a kormánypárti médiát összefogó KESMA célleírásából emelték át.

Mire is?

A Városi Civil Alap holnapjára kikerült dokumentumból nem derül ki, pontosan milyen célra nyertek el közpénzt az egyes szervezetek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A címlapkép a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány Facebook-fotója.