A mindenkori kormánynak támogatnia kell Budapestet, de az is igaz, hogy nem gyámkodhat felette – mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Nem haladnak a nagyobb dolgok

A műsorban arról beszéltek, hogy a kormány sikeresnek értékelte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülését, Budapest vezetése viszont úgy látta, hogy a nagy ügyekben nem haladtak előre, vagyis ellentétesen értékelték a találkozót.

Kell a párbeszéd

Fürjes Balázs hangsúlyozta, Magyarországon két szereplőnek feladata Budapest építése: a mindenkori kormánynak és a mindenkori városvezetésnek, és nekik “kutya kötelességük” párbeszédet folytatni, valamint keresni az együttműködés lehetőségét.

Vannak viták

“Az a budapestiek érdeke, hogy ha vannak is politikai különbözőségeink, a vitákat folytassuk le, bátran vállaljuk fel. Az, hogy vannak vitáink, még nem ok arra, hogy ne álljunk szóba egymással” – hangsúlyozta.

Nem támogatnak adóemelést

Hozzátette, a csütörtöki ülésen a kormánynak több, a fővárost támogató javaslata volt, ugyanakkor azt is világossá tették, hogy nem tudnak adóemelési, megszorító vagy Budapest eladósodottságát növelő javaslatokat támogatni.

Adósságcsapda

Kiemelte, hogy a Demszky-féle városvezetés egyszer már adósságcsapdába vitte Budapestet és a nemzeti kormánynak 375 milliárd forint adósságot kellett átvállalnia 2010 után – ez még egyszer nem fordulhat elő.

Tehermentesítenék Budapestet

A támogató javaslatok között megemlítette, hogy tehermentesítenék Budapestet, és több fejlesztés költségét a kormány átvállalná; sőt garanciát is adnának arra, hogy ezeket a fejlesztéseket csak a főváros által jóváhagyott tervek alapján építenék meg. 

Nagy projektek

Fürjes Balázs szerint szóba került a Biodóm, a Gellért-hegyi sikló, a pesti rakpart teljes megújítása és a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítása.

Időt kért a főváros

Elmondta azt is, a főváros időt kért a javaslat megfontolására. Ugyanakkor az is a budapestiek érdeke lenne az államtitkár szerint, hogy a Nagykörúton, főleg most, a rossz idő beköszöntével, megszűnjön a biciklisáv, de ezt a javaslatot a főváros nem fogadta el.

A rabló visszamegy a házba

Tegnap írtuk meg, hogy a tárgyalások után néhány órával a főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy “Nem vagyok abban a helyzetben, hogy a kormány ajánlatait ne fogadjam el, azonban a helyzet olyan, mint amikor a betörő visszamegy a házba osztogatni” – fogalmazott a főpolgármester.

MTI, BPK, kiemelt kép: Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár – Forrás: BFK