A kormány Budapestért felelős államtitkára is megszólalt a Lánchíd-tender ügyében, Fürjes Balázs a következőt tweetelte: Karácsonyék szerint “hibás a hatóság, a Tarlós, az imperialista összeesküvés, nyáron a meleg, télen a hideg. Csak a magyarázkodás, miközben készül A-híd mutyi”.

“Főpolgármester egy hónapja: 99 százalékban kész a Lánchíd-közbeszerzés, júliusban kiírjuk. Augusztus: a kiírás jogellenes. A Városháza vagdalkozik, másra mutogat. Hibás a hatóság, a Tarlós, az imperialista összeesküvés, nyáron a meleg, télen a hideg. Csak a magyarázkodás, miközben készül A-híd mutyi” – ezt tweetelte Fürjes Balázs Budapestért és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, miután a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Városházának a Lánchíd-tendert az abban meghatározott tízéves referencia-időszak miatt.

Fürjes Balázs a “miközben készül A-híd mutyi“ megfogalmazással vélhetően a Margit híd felújítására utalt, amikor a Simicska-Közgép, a Strabag és az A-Híd volt a kivitelező. A három cég a Lánchíd-felújítás előző, tavalyi közbeszerzésén még adott be ajánlatot, viszont a mostani kiírás a Margit híd 2011 decemberi átadásához viszonyítva már túl lesz a megszabott nyolcéves refencia-időszakon – írja az atv.hu.

Ahogy azt tegnap megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon a főpolgármester kormányközeli szotyipartnerekről és összeesküvés-elméletekről beszélt.

Karácsony Gergely így fogalmazott a közösségi oldalán: „Az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás tehát alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét.

A döntéssel nem értünk egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartjuk. Mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja” – állítja Karácsony Gergely, majd így folytatta:

„Talán a magyarázat éppen a Közbeszerzési Hatóság versenykorlátozó döntése adja. Lehetnek ugyanis, akik ebből a két tényből, hogy tudniillik a közbeszerzési hatóság szűkíti a verseny lehetőségét, a kormány pedig fél éve szerencsétlenkedik egy határozat kiadásával, azt a következtetést vonják le, hogy egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói.

Vagyis, hogy melyik cég kapja a megbízást. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a magyar építőipar jó nagy része az elmúlt években a kormánytól nem túl távoli emberek, köztük kötélbarátok és szotyipartnerek kezében összpontosul, ebből máris kijöhet egy jó kis összeesküvés-elmélet.

Én nem hiszek – vagy inkább: nem akarok hinni – az összeesküvés-elméletekben. Abban hiszek, hogy a Lánchíd nemzeti kincs, felújítása nemzeti érdek, ennek jegyében tesszük a dolgunkat. Sok különbség van az előző és a mostani városvezetés között, az például, hogy ők nem újították fel a Lánchidat, mi pedig felújítjuk” – fejezi be a közösségi oldalán a közleményét a főpolgármester.

Kiemelt kép: Fürjes Balázs, Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkár – Fotó: BPKmontázs