A Nemzetközi Olimpiai Bizottság frissen megválasztott tagja szerint „ez a vonat itt volt, de elment, és lehet, hogy végleg.” 2017-ben pedig egy biztos olimpiarendezéstől esett el Magyarország.

Most már nem szól semmit sem

Minden budapesti fejlesztést fontosnak tartottam, így mindegyiket kedveltem. Amikor az ominózus Lázár-lista nyilvánosságra került, elmondtam: egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom – jelentette ki a Fidesz korábbi, fővárosi politikusa. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nincs se mindig, se soha

Fürjes Balázs – akit nemrégiben választottak meg a Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagjaként – azt mondta, szeretett Budapestért dolgozni Tarlós Istvánnal és Vitézy Dáviddal közösen, egy jó csapatban bármikor újrakezdené. Azt pedig Antall Józseftől tudjuk – aki egyébként Talleyrand püspököt idézte –, hogy a politikában nincs se mindig, se soha – fűzte hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokat tett a kormány Budapestért

Azt hangoztatta, sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország. Éppen ezért nem tud egyetérteni azon felvetésekkel, miszerint a kormány Budapest tönkretételén fáradozik. A rendszerváltoztatás óta nem volt olyan kabinet, amely többet tett volna a fővárosért, mint az Orbán-kormány – vélekedett.

Nem akar minősítgetni

Mint mondta, hibát követne el, amennyiben jelenlegi pozíciójában a kormány vagy bármely ellenzéki párt magatartását minősítené. Ugyanakkor jelezte, az új kormányzati felállásban minden beruházásért, országosan, általánosan és teljeskörűen az építési miniszter felel. Ennek megfelelően a budapesti és agglomerációs fejlesztések felügyelete az építési minisztériumhoz került.

Vesztesként indult

Fürjes Balázs azt hangoztatta, óriási élmény volt számára, amiért korábban elindulhatott képviselőjelöltként a 12. kerületben. Rengeteg választópolgárral beszélhettem, de a számok világosan mutatják, hogy akkor és ott a Fidesz színeiben nem lehetett nyerni – fűzte hozzá.

Nem hazudtak a számok

Elmondása szerint nem élte meg presztizsveszteségként, hogy kikerült irányítása alól a Diákváros és a Fudan Egyetem. A Diákváros esetében a kormány egy nagyon logikus szerkezeti változtatást hajtott végre: volt két földrajzilag egymás mellett elhelyezkedő felsőoktatási projekt, a diákváros és a Fudan Egyetem, amelyeknek két különböző gazdája volt – magyarázta.

Kevéssé valószínű politikai visszatérés

A kormány logikus lépésként két felelős helyett egyet jelölt ki, ez pedig a felsőoktatásért akkor felelős Palkovics László miniszter lett – magyarázta. A politikába való visszatérést jelenleg kevéssé tartja valószínűnek, „de Isten görbe vonalakkal ír egyenesen. Ahhoz pedig még elég fiatalnak tartom magam ahhoz, hogy ne mondjam azt, hogy soha.”

Biztos rendezhettünk volna olimpiát

Az esetleges budapesti olimpiáról szólva elmondta, „ez a vonat itt volt, de elment, és lehet, hogy végleg.” Szerinte az a felfordulás, amely a pályázat elgáncsolásához vezetett 2017-ben, egy biztos olimpiától fosztotta meg Magyarországot. Nem volt esélyünk a 2024-es játékok elnyerésére, de miénk lett volna 2032, ha nem kényszerülünk kiszállni.

Vita helyett zajlanának a munkák

Kijelentette, amennyiben megkapjuk a 2032-es játékok megrendezését, akkor hosszú idő lett volna a felkészülésre, és most nem azon menne a teoretikus vita, hogy szükség van-e a Galvani-hídra vagy az 50 éves HÉV-kocsik lecserélésére, hanem már mindez zajlana.

Állítólag nem akar a kormány magyarországi olimpiát

A legtöbbet Budapest veszítette a visszalépéssel. „Nem tudok olyan kormányzati törekvésről, hogy legyen magyarországi olimpia” – fogalmazott Fürjes Balázs a Népszavának adott interjújában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)