Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál – közölte a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a Facebook-oldalán.

Új állomás pontos helye

Megkapták az engedélyt a vasúti közlekedési hatóságtól a Hungária körútnál létesülő új megálló építésére, ahol a hatvani és az újszász-szolnoki vasútvonal személy- és zónázó vonatainak (S80, Z80, S60, Z60) utasai kapnak majd fontos átszállópontot elsősorban az 1-es villamosra, de a 37-es, 28-as és 62-es villamosokra, továbbá a 9-es buszra is – közölte Vitézy Dávid.

Közel lesz egy focipálya

Meg lehet majd onnan közelíteni a közlekedési múzeum új épületét, a környező lakóterületeket, az Operaház Eiffel-csarnokát, a Hidegkuti Nándor Stadiont és a Népliget északi részét is.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Sokan használják majd

Az előzetes modellezések azt mutatják, hogy a megálló napi forgalma el fogja érni a tízezer embert, vagyis Zugló jelentőségéhez lesz mérhető ezen a fontos elővárosi folyosón, főleg az 1-es villamossal való kapcsolat miatt.

Nagy forgalom

A Rákosnál szétágazó hatvani, 80a jelű és újszászi, 120a jelű vonal együttesen 42 ezer ingázót szolgál ki.

Eddig túl sokáig nem volt állomás

Régi terv, hogy a Hungária körút keresztezésénél létesüljön új megálló a vonatoknak, hisz ma Kőbánya felsőtől a Keleti pályaudvarig nem állnak meg a szerelvények.

Három peron

Három vágányhoz három peron készül, ami azért is szükséges, mert az ívben fekvő vágányok más-más magasságban futnak. A megálló teljesen akadálymentes lesz, a peronokról öt lift is visz majd az észak-déli aluljáróba a lépcsők mellett – közölte a főigazgató.

Kerékpárral is jöhetsz

A kerékpártárolókat is kitesznek, a tervek szerint százhúsz bringát hagyományos, harmincat zárható tárolókban lehet majd lerakni.

2024-re lehet meg

Következő lépésben a BFK megrendelésében jövő év elejére elkészülnek a kiviteli tervek, így a kivitelezés is megkezdődhet jövő nyáron. A vasúti megálló 2024-re készülhet el – olvasható a Facebook-bejegyzésben.