Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a gödi polgármester. Kammerer Zoltán azt írta, hogy szeretnének tisztán látni az ügyben. A szennyezésre utaló adatok  az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer internetes oldalán is elérhetőek.

Félelmet keltő

„A városunkban működő Samsung SDI gyár működésével kapcsolatosan több olyan adat és kijelentés jelent meg a sajtóban a napokban, amely joggal nyugtalanít és kelt félelmet a gödiekben” – olvasható a polgármester közösségi oldalán. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Rémhírterjesztés volna?

Kammerer Zoltán óvatosan fogalmaz: „a város vezetőjeként ragaszkodom ahhoz, hogy az ügyben tisztán lássunk és kiderüljön, hogy valóban történt-e környezetszennyezés, vagy rémhírterjesztésről van szó.” Éppen ezért a város nevében feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen. A város vezetése abban bízik, hogy az ügyészség a feljelentés után kivizsgálja az ügyet. A polgármester bejelentését a cikkünk alján éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

88 tonna rákkeltő anyag

Korábban több újságban is az jelent meg, hogy jelentős mennyiségű rákkeltő, főleg a kismamákra veszélyes anyag került a levegőbe a gyárból 2019 és 2022 között, döntően 2021-ben.

Félelmetes anyag került a levegőbe

Ahogy azt a BudapestKörnyéke.hu-n megírtuk a Samsung SDI gödi gyára 88 tonna mérgező hatású oldószert, úgynevezett N-metil-2-pirrolidont bocsátott ki a levegőbe. De nemcsak ez az egyetlen aggasztó adat, ami a gyár egészség- és környezetkárosító hatására utal. Ugyanis a gödi gyárban a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható, ráadásul a dolgozók mérgező anyagoknak való kitettsége az évek során folyamatosan nőtt. 

Anyákra veszélyes

Az N-metil-2-pirrolidont felületkezelés során szerves oldószerként használják, Gödön csak az akkugyárban fordul elő nagy mennyiségben. Az anyag reprodukciót károsítónak minősül, belélegzése elsősorban terhes nőkre jelent veszélyt. Az anyagnak történő tartós kitettség vetélést okozhat, vagy a magzat rendellenes fejlődését eredményezheti. Ebből a magzatkárosító oldószerből 2019 és 2022 között összesen 88 tonna került a levegőbe Gödön – írja az Átlátszó.hu az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszerben elérhető adatok alapján.

Vízgőzzel távozhatott a méreg

A levegőbe került méreg, vízben nagyon jól oldódik. A Samsung-gyár által kibocsátott jelentős mennyiségű vízgőzzel, illetve a csapadékkal együtt nagy távolságokba is eljuthatott – állítják a szakértők. Biológiailag gyorsan lebomló anyagról van szó, amely vizes környezetben mérgező hatású. Azt azonban a hatóságok nem vizsgálták, hogy hová és mennyi juthatott el a nagy mennyiségű, levegőbe kikerült oldószerből, s ez milyen környezeti és egészségügyi veszélyt jelentett.

Göddel nem csak ez a baj

Lapértesülés szerint iszonyatos energiaigénye van a gödi ipari parknak. Itt található a Samsung is. Egy év alatt annyi energiát fogyasztanak el, mint egy fél paksi blokk termelése, magyarán a Paksi Atomerőmű teljes termelésének 1/8-a a gödi ipari parkban köt ki – írja az Infostart. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A bejelentés

Kiemelt kép: Samsung-gyár Gödön – Forrás: Facebook/Hello Göd