A legendás nevettető, az ország Latyi bácsija a felsőgödi Duna partra vonult vissza pihenni. Nyaranta ennek háznak a teraszán ücsöröghetett és nézhette a falevelek táncát. A településen utcát neveztek el Latabár Kálmánról.

A Duna mellett fekvő 400 nm-es patinás villa az 1920-as években épült. Latabár Kálmán ide vonult vissza, ha elfáradt és pihenni vágyott. Az épületet a 90-es években teljesen felújították és restaurálták, de megőrizték régi formáját, díszítéseit, hangulatát. A 11 szobás villát 2200 nm-es parkosított, ősfás kert veszi körül. Az ajtók, a kilincsek, a kerti szobrok és a Zsolnay-kút a XX. század elejéről származik. A bútorok egy része pedig még mindig az, amit a Latabár család használt annak idején – mesélte egy ingatlanos 2011-ben a Blikknek.

A Latabár-villáról 2011 és 2015-ben megjelent fotók Forrás: Blikk

A Latabár-mítosz

Latabár Kálmán kiváló tánctudású komikus volt, rögtönöző és karikírozó készsége féktelen komédiázó kedvvel párosult. Méltatlankodó hanghordozása, félszeg mozgása, virtuóz ügyetlensége, egyéni humora óriási népszerűséget szerzett számára. Ha nem tudod ki volt ő, akkor itt egy videó, 00:34-nél láthatod énekelni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Latyi bácsi 1902-ben született Kecskeméten, Esztergomban érettségizett és 1922-ben lépett fel először színházban, mint táncos komikus. Külföldi turnék után, 1937-ben készült el az első filmje, 1945-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. Munkásságát 1950-ben Kossuth-díjjal ismerték el, ugyanabban az évben érdemes művész lett, 1953-ban pedig megkapta a kiváló művész kitüntetést. Egyre súlyosbodó cukorbetegségben szenvedett, melynek kezelését nehezítette a színészi mesterséggel járó állandó stressz és a rendszertelen életmód. 1970 elején csukta le örökre a szemét. Gödön utcát neveztek el a színművészről, egykori villája is ebben az utcában található.

latabar-utca-god

A színművészről elnevezett utcában áll a Latabár-villa Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

2015 áprilisában arról írt a Bors, hogy a komikus családjának legfiatalabb leszármazottja, Ifj. Latabár Kálmán nem vette jó néven, hogy egy ingatlanhirdetés meglovagolja a dinasztia nevét, holott már 40 éve nincs is a birtokukban az épület. Ifj. Latabár Kálmán jogi lépéseket is fontolgatott.

Latabár-villa 2018-ban

A Latabár-villa 2018-ban Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Az elmúlt években valószínűleg nem talált igazi gazdára az épület, hiszen néhány ingatlanos oldalon még ma is 250 millióért kínálják. A fenti képünk 2018. július elsején készült, az utcáról nézve úgy tűnik, hogy ma már nincs olyan jó állapotban a villa, mint a hirdetési lapokban évekkel ezelőtt megjelent fotókon.