A grillezés jó dolog, de kevesen tudják jól csinálni. Ha betartod az alábbi néhány tanácsunkat, jó lesz a tűz, fonom ételeket készíthetsz és elégedettek lesznek a vendégeid és a családod.

Mindenek előtt az örök kérdés: hogyan gyújtsunk be? Legelőször önts keményfából készült faszenet a sütőbe, majd egy fémcsipesszel készíts négy kis mélyedést a faszénben. Ezekbe tegyél gyorsgyújtót. Amikor égnek a gyújtók szépen halmozd rájuk a faszenet. Várj fél órát és az egész beizzik, de vigyázz, ekkor még olyan forró, hogy nem lehet rajta sütni semmit, mert elég.

Hogyan állapítsuk meg az izzó faszén hőmérsékletet, ha nincs hőmérőnk?

Tartsd a tenyered éppen a grill fölé. Számolj ezer egyszáztól felfelé egyenként és ha a kezedet csak két másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos), három másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 350 fokos), négy másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 300 fokos), öt másodpercig tudod ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).

Közepesen forró grillnél kezdjünk sütni. Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. A tüzet kis hamu rászórásával is lefolythatjuk, ami arra is jó, hogy hosszabb ideig egyenletes hőt adjon.

A sovány hús az erős hő hatására erősen kiszárad és rágós lesz, ezért ha a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk és így sütjük, akkor szépen megpárolódik és nem ég meg. Ha megpárolódott a hús, akkor vegyük le a fóliát és még utána is grillezzük meg egy kicsit!

Alufólia használatakor annak matt fele nézzen a parázs felé. Másik megoldás a hatékony sütésre: használjunk fedett grillt (pl. faszéntüzelésű grillgombát, vagy gázgrillt), ezekben ugyanis hamarabb megfő a hús és biztos lehetünk abban, hogy nem ég meg!

A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük.

Faszéntüzelésű grillek használatakor a tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét -vagy összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.

Fogyasztás előtt a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől,  mert az egészségre ártalmas policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat.

Hogyan grillezük az egyes húsokat?

Szárnyasok grillezése

A csont nélküli combot, vagy a lebőrözött csirkemellet közepesen erősre sütve kb. 8-12 percig kell grillezni. Ez alatt az idő alatt a belseje is megsül úgy, hogy félidőben csak egyszer forgatjuk meg.

A csontos szárnyast közepesen erősre kb. 30-40 percig kell grillezni úgy, hogy a csontos fele legyen alul. Ha valaki szereti az átsült bőrt, akkor  a grillezés utolsó 5 percében a csirkemellet a bőrös oldalával lefelé forgassuk  és direkt módon grillezzük.

Az egész csirkét, vagy pulykát óvatosan addig grillezzük, hogy a folyadékok eltávozzanak belőle és a mell belső hőmérséklete elérje a 77ºC-ot és és a szélén, a legvékonyabb részeken pedig a 82ºC-ot.  (Ha egész szárnyas hőmérsékletét mérjük meg, mindig figyeljünk arra, hogy a hőmérő ne érjen csontot, ugyanis az elferdítheti a mért eredményt.)

Marhahús grillezése

Puha, szaftos steak elérése érdekében grillezés előtt 20-30 perccel vegyük ki a bepácolt húst a hűtőből és hagyjuk állni. Miután levesszük a grill-rácsról a húst, akkor is hagyjuk állni 5-10 percet, hogy a húsnedvek helyreálljanak.

A következő hússzeletet sütés előtt kenjük be vékonyan egy extra adag olívaolajjal, mielőtt a sütőrácsra helyezzük.

A puha hátszínnél keményebb húsrészeket mindenképpen pácolni kell.

A puhításhoz a húspácnak tartalmaznia kell valamilyen savas anyagot, mint pl. gyümölcs,-vagy zöldséglevet, joghurtot, bort, vagy ecetet.

Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy a hús felgöngyölődjön, vágjuk be a hús külső szélét kb. 1 ujjnyi távolságokban.

Zöldségek grillezése

El akarod kápráztatni vendégeket? Szolgálj fel grillezett spárgát. Könnyű elkészíteni és csodálatos íze van! A legtöbb zöldség nagyon könnyen megsül a grillen, így rajtuk kell tartani a szemünket.

Ha szereted a grillezett répát, az ízével a mennyekbe repítheted a vendégeket! Egyszerűen távolítsd el a héját, vagy tisztítsd meg és vékonyan kend be olívaolajjal. Kb. másfél órát kell sütni, amíg megpuhul – írja a landman.hu.

Kiemelt kép: illusztráció