A politikus úgy ítélte meg, jogellenes betörni egy építkezési területre. A tüntetés óta folyamatosan vitatéma a hatósági fellépése, a véleménynyilvánítók leginkább politikai szimpátia alapján ítélik meg a kérdést.

Jól dolgozik a rendőrség

Természetesen Magyarországon a jogszabályokat betartva lehet tiltakozni, és az elmúlt években a rendőrség bebizonyította, hogy milyen profin kezeli ezeket a tüntetéseket – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandiner kérdésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Összecsapás a Karmelita közelében

Gulyás Gergelyt azt követően kérdezte a lap, hogy egy május harmadikai tüntetésen a rendőrség könnygázt vetett be Orbán Viktor hivatalának közelében, miután a tüntetők áttörtek egy kordont, majd dulakodni kezdtek a rendőrökkel.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Minden rendben volt

A tárcavezető azt hangoztatta, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, viszont garázdálkodni, rombolni, építkezési területre betörni tilos, közintézményeket megtámadni jogellenes cselekedet, éppen ezért megítélése szerint a rendőrség arányosan és szakszerűen lépett fel.

Elszabadultak az indulatok

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, múlt hét szerdán ismét tüntetést szervezett több civil szervezet a pedagógusok jogállási törvénye, valamint az ellen, hogy a két hete a Karmelita kolostor előtt a rendőrök több diákot lefújtak egy vegyi anyaggal.

Dulakodtak, kordont bontottak

A bejelentett demonstrációk után a tüntetők egy része felvonult a Karmelita kolostorhoz, ahol később áttörték a kordon első vonalát, majd beszaladtak egy, hivatalosan építkezési területre és nekiláttak a második kordon szétszedésének is. Ez részben sikerült, mivel a túloldalról nyomták a rohamisisakos készenléti rendőrök.

Előkerült a gázspré

Egy darabon azonban sikerült a kordon egyik elemét eltávolítani, ám a rendőrök oda benyomultak és útjukat állták. Ekkor előkerült egy palack vegyi anyag, amivel több tüntetőt lefújtak. Majd lépésről lépésre elkezdték kiszorítani a tömeget. Volt olyan tüntető, aki felmászott az egyik, épület köré emelt állványra.

Minden szakszerű volt

A rendőrség az esetet követően két nappal azt közölte, hogy a rendőri intézkedéseket parancsonki vizsgálat követte, minden kényszerítő eszköz alkalmazása jog-, és szakszerű volt. Nyomatékosították, hogy az egyes személyeket a véleményük, valamivel egyet nem értésük nem jogosítja fel arra, hogy bűncselekményt kövessenek el, mások tulajdonát vagy testi épségét sértsék vagy veszélyeztessék.

Eljárások indultak

Nyolc embert azért jelentettek fel, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen. Egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni szándékozó rendőrök elől. Egy nőt pedig pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő.

Éles tárgyakat találtak nála

A délutáni bejelentett tüntetésen pedig veszélyes eszközöket találtak az egyik fiatalnál, akit az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség elkövetése miatt előállították, büntetőeljárás indult ellene. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

(Kiemelt képünket a rendőrség készítette, forrás: police.hu.)