Múlt szerdán, egy Facebook bejegyzésből derült ki, hogy lemondott Palkovics László. A technológiai és ipari miniszter távozását a kormány hivatalosan sem aznap, sem az elmúlt napokban nem erősítette meg, de nem is cáfolták. Gulyás Gergely hétfő délben szólalt meg először az ügyben

Új minisztérium alakul

Új energetikai minisztérium alakul, amit Lantos Csaba vezet, és távozik posztjáról Palkovics László technológiai és ipari miniszter – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Karmelita kolostorban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Lantos Csaba, energetikai tárcavezető várománya

Forrás: Youtube.com

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szétosztják a feladatokat

A megszűnő Technológiai és Ipari Minisztérium iparral kapcsolatos feladatait Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, közlekedési portfolióját a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium, egyes hatásköreit pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter veszi át.

Megköszönték a munkáját

A miniszter megköszönte Palkovics László munkáját, és elmondta: a felsőoktatásban, a járműiparban és a védelemiparban lesz feladata. Az eddigi minisztérium megszűnik, feladatait szétosztják több miniszter között. Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy a paksi beruházás az uniós szabályok miatt nem kerülhet a tárcához.

Lemondott a miniszter

Amint arról korábban beszámoltunk, lemondott Palkovics László, technológiai és ipari miniszter. A hírt elsőként a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közölte a Facebook-oldalán. Az egyesület akkor azt írta, a miniszter lemondásának hátterében a Kréta rendszer feltörése áll. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Új tárca miatt távozott

Sajtóhírek szerint a miniszter szerda délelőtt találkozott személyesen Orbán Viktorral, miután a keddi kormányülésen már nem vett részt. Kormányzati források szerint Palkovics László azért távozott, mert a tárcától elvették az energetikai ügyeket és egy önálló minisztériumot hoznak létre.

Elvonnak egy fontos területet

Nem sokkal később azt is közölték, hogy elvonják a tárcától az energetikai ügyeket, ez is a lemondás egyik oka volt. A VEKE szerint már aznap megvolt az utód.  A miniszter távozását már aznap bejelentették a minisztériumban, állítólag a munkatársakat hivatalosan is értesítették a hétfői átadás-átvételről.

Új minisztérium

Már aznap arról írtak a lapok, hogy Orbán Viktor elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy önálló energetikai minisztérium felállítását indítványozta. Ez azt jelentette, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől. A miniszter hatáskörének szűkítését nem fogadta el, a minisztérium vezetői előtt azt mondta: „Nem erre szerződtem”. 

Kiemelt kép: Gulyás Gergely – Palkovics László – Forrás: BPK montázs