Az ország kedvenc gyermekorvosa beleszállt a hazai gyógyszerészekbe, amiből nagy vita kerekedett. Dr. Novák Hunor leírta, hogy gyakran hiába ír fel a pácienseinek gyógyszertári kikeverős recepteket, régóta abba a problémába ütközik, hogy egyes patikák egyáltalán nem készítik el ezeket.

Nem szívesen

Több gyógyszertárban anyagi okokból tagadják meg a receptek elkészítését, de ilyet nem csinálhatnak – írta néhány nappal ezelőtt a közösségi oldalán dr. Novák Hunor. A gyermekgyógyász – több kollégájához hasonlóan – gyakran ír fel a pácienseinek gyógyszertári kikeverős recepteket, és régóta abba a problémába ütközik, hogy egyes patikák nem szívesen, vagy egyáltalán nem készítik el ezeket az úgynevezett magisztrális termékeket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elmondták, miért nem

„Felhívtam az egyik érintett patikát, beszéltem a gyógyszerésszel, azt mondták, azért nem készítik el, mert nincs náluk az az alapanyag, és nem rendelik meg (bár rendelhető, elérhető jelenleg), mert ritkán kérik, és náluk lejárna. Pár száz, pár ezer forintos tételekről van itt szó, ezt fontosnak tartom tisztázni” – folytatta bejegyzését Novák.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megérkezett az állásfoglalás

A közkedvelt gyerekorvos ezt követően, a konkrét eset és az orvosi receptje kapcsán állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól, ahonnan részletes választ kapott. Azt írták neki: törvényi kötelessége a patikának beszerezni az alapanyagot és el kell készítenie a készítményt.

Nem új a probléma

Novák Hunor az Indexnek elmondta: a probléma nem új hiszen már öt éve sem működött minden tökéletesen ezen a területen, de a visszautasítások száma manapság olyan mértéket öltött, hogy úgy érezte, tenni kell valamit.

Más városba kellett érte menni

Olyan is előfordult, hogy mivel egy csecsemőnek szánt szív- és vesegyógyszert több gyógyszertár sem készített el, ezért a szülőnek más városba kellett emiatt mennie, ahol a patika végül probléma nélkül elvégezte a termék összeállítását.

Kötelességük lenne

Végül a szülő megkereste a megyei főgyógyszerészt, akitől megtudta, minden patikának kötelessége elkészíteni az adott gyógyszert, így erre hivatkozva hirtelen már a lakóhelyén lévő gyógyszertárban is el tudták készíteni azt, amit korábban megtagadtak.

Felháborodtak a gyógyszerészek

Novák hisz a nyilvánosság erejében, és abban bízik, hogy kiállása hozzájárulhat ahhoz, hogy ehhez hasonló esetek többé ne fordulhassanak elő Magyarországon. A gyermekgyógyász megérti az érintett gyógyszertár álláspontját, hiszen, ha más nem rendel az adott készítményből, a maradék alapanyag kárba veszhet, ugyanakkor szerinte nem lehet mindig a nyereség a fő szempont.

Kiakadtak a gyógyszerészek

Novák Hunor posztja óriási elégedetlenséget váltott ki a gyógyszerészek körében. „Ma rendeltünk 100 g clioquinolumot egy beteg kenőcsébe. Ez a legkisebb kiszerelés, 20 ezer forintba került a patikának. A kenőcsbe 0,9 g-ra volt szükség. A maradék 99,1 g megy a kukába. És itt érdemes szót ejteni a gyalázatos magisztrális díjakról is. E készítmény elkészítéséért kemény 260 forintot kapott a gyógyszertár. Vicc” – írta le az egyik érintett.

Sok a hiba

„Sajnos, napi szinten futok bele rosszul felírt vagy szakmaiatlan, a jogszabályoknak nem megfelelő magisztrális receptekbe. A legtöbbjét felírni sem lett volna szabad, ilyenkor ugye, az lenne a baj, ha megcsinálom. Sajnos, ebből van sok. Fogadjuk el, a magisztrális készítmények tömeges alkalmazása indokolatlan, idejétmúlt és hatástalan” – tetet hozzá egy másik gyógyszerész.

Összetett a probléma

„Természetesen a beteg az első, és azt a felírt készítményt, ami tudományosan igazoltan a gyógyulást szolgálja, el kell készíteni (ezt a gyógyszerészek döntő többsége meg is teszi veszteségesen is)! DE a magisztrális gyógyszerkészítés problémája azért a leírtaknál sokkal komplexebb, régóta megoldatlan szakmai problémákkal és állami finanszírozási hiánnyal küzd. Bármely közforgalomban dolgozó gyógyszerész szívesen mesél róla részletesebben az érdeklődő orvoskollégáknak” – olvashattunk egy újabb véleményt.

Nem kell a feszültség

 „Kedves Doktor Úr! Jó lenne, ha nem uszítaná a patikusok ellen a népet! Együtt kéne dolgoznunk, nem egymás ellen. A patika, ahol a szakmámat kezdtem, mindig mindent elkészített, pedig voltak cifrák! Az OGYÉI helyett inkább a környező patikáknak kéne írni, hogy mit fog felírni, majd odaküldeni a betegeit! Mindenki jól járna. Nem kell örökké ellenségeskedni!” – olvasható a Blikk összeállításában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Novák Hunor. Fotó: archív.