Novák Katalin a Facebook-oldalán jelentkezett be, és osztott meg egy levelet, amelyet Orbán Viktor intézett Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. A levél leginkább arról szól, hogy ha a Néppárt elfogadja az új alapszabály-módosítást, akkor a Fidesz kilép a frakcióból.

Könnyebb lenne eltávolítani a tagokat

A miniszterelnök az EPP frakcióvezetőjének írt levelében arról írt, hogy a Fidesz sérelmezi, hogy korábban szó volt arról, hogy párton belül részletesen meg fogják vitatni a kérdéseket, viszont most úgy néz ki, a belső szabályok olyan átírása került az asztalra, amely megkönnyíti a fideszes képviselők kizárását – írja a Telex. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már két éve felfüggesztették a Fideszt

A Fidesz néppárti tagságát ugyan már két éve felfüggesztették, de a képviselők ugyanúgy csatlakozhattak a néppárti frakcióhoz. Ezzel az alapszabály-módosítással azonban végleg kizárhatják a Fideszt, de úgy tűnik, Orbánék maguktól menni fognak.

Ezt írta Orbán

„Az üzenet világos és érthető. Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Támadta a Néppártot

Orbán Viktor azt írta Manfred Webernek címzett levelében, hogy a Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Szerinte az intézkedés a fideszes képviselők elmozdításáról szól, ami azontúl, hogy korlátozza a jogaikat, csak arról szól, hogy a Fideszt megbüntessék.

Korábban is vitáztak

A Fidesz és a Néppárt is jelezte már évekkel korábban, hogy fenntartásaik vannak egymás elképzeléseivel, de a vitájuk még soha sem fajult el idáig. A Fidesz szerint az új alapszabály személyes támadás ellenük.

Ezt gondolja Novák Katalin

Novák Katalin családügyi miniszter az egész ügyet azzal egészítette ki, hogy a Néppárt szabályok módosításával akarja őket kizárni. „Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból” – írja Novák Katalin.

Nem nézik tétlenül

A miniszter arról is írt, hogy a Néppárt lakosságarányosan legerősebb pártjaként a Fidesz nem nézi tétlenül, „ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát”.

Évek óta vitáznak

A Fidesz és a Néppárt már évek óta vitázik a Fidesz kizárásról az itthoni jogállamiság súlyos sérülései miatt. Orbán Viktor egyébként az utóbbi időben többször is kilátásba helyezte, hogy a pártja magától fogja otthagyni a Néppártot, viszont erre azóta sem került sor. A konfliktus legutóbbi említésre méltó pontja az volt, amikor a Néppárt felfüggesztette Deutsch Tamás pártbeli jogait, mivel a politikus a Gestapó és az ÁVH gondolkodásmódjához hasonlította Manfred Weber érvelését.

Mutatjuk Novák Katalin posztját

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: MTI