Alföldi Róbert is kiáll a színművészeti diákjai mellett, „kaját, vizet is takarót is visz nekik, ha szükségük van rá” – ezt írta közösségi oldalán a rendező. Enyedi Ildikó rendező drámai szavakkal búcsúzik diákjaitól.

Ahogy korábban a BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hétfőn lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése, mivel nem értenek egyet Vidnyánszky Attila kinevezésével. Az egyetem hallgatói és dolgozóinak egy része ugyanis mindezt politikai beavatkozásként értékelte. Hétfő este tüntetést szerveztek az épületnél.

Kedd reggelre pedig a hallgatók elbarikádozták a bejáratot a 8. kerületi, Vas utcai épületnél. Az előcsarnokban sátrak állnak, sokan ott töltötték az éjszakát, s láthatóan hosszabb tartózkodásra rendezkedtek be.

A diákok döntik el, milyen vezetőket és oktatókat engednek be a barikád alá vont épületbe, illetve kiket tartanának távol az egyetemtől. Az egyetemfoglalók egyik vezéralakja Szurdi Panna, aki Szurdi Miklós rendező és Xantus Barbara lánya.

A diákok kedden 15 órakor tartanak sajtótájékoztatót, amelyről a BudaPestkörnyeke.hu is beszámol.

Alföldi Róbert is támogatja a diákokat

Alföldi Róbert is támogatja a megmozdulást. A művész a Facebook-oldalán biztosította erről az SZFE diákjait.

„Teljes szolidaritásomról szeretném biztosítani fiatal kollégáimat! Ha bármi kell, szóljatok!… kaja, víz, takaró…. bármi. Nagyon sajnálom, hogy nem maradt más eszközötök, de büszke vagyok rátok, és arra is, hogy én is ezen az egyetemen tanulhattam. Hajrá Barátaim!” – olvasható a friss bejegyzésében.

Enyedi Ildikó nyílt levélben búcsúzik diákjaitól

Enyedi Ildikó rendező is beadta felmondását. Kedden drámai levélben búcsúzik diákjaitól.

„Elsősorban nektek tartozom magyarázattal. Szerettem volna folytatni veletek mesterszakon a kezdeteknél felépített, öt éves ívet. Sok örömmel tevezgettük osztályvezető társammal, Gigor Attilával, mi férjen majd bele abba a két évbe. Ezt a mesterszakos osztályt már nem áll módomban elindítani.

Nem tudom, mit tennék, ha első vagy másodévesek lennétek – valószínűleg lehajtanám a fejem és maradnék, amíg végeztek. De nem biztos, hogy menne – az ember az egész személyes hitelességével tanít. Mindenesetre, tisztelem és megértem minden kollégámat, aki, hátrasorolva az önérzetét, marad a diákjaival.”

A rendező azt írja, hogy egy ideje már érett benne a döntés, „de újabb és újabb haladékot adtam, bolond módon reméltem, hogy a józan ész és az egyetemi hagyományok tisztelete mégis nyom a latba és megmarad az egyetemi autonómia, ami nem véletlenül záloga több száz éve a szabad tudományos és művészi alkotásnak, fejlődésnek”.

Kiemelt kép: demonstráló diákok a SZFE előtt – Forrás: Facebook