A magyar honvédelmi miniszter mindenkit nyugalomra intett és kijelentette: Magyarország kőolajellátása biztosított. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a lengyelországi rakétabecsapódással és a Barátság kőolajvezeték leállásával kapcsolatban beszélt a kormány álláspontjáról.

Rakéták csapódtak be

A BudaPestéskörnyke.hu is beszámolt arról, hogy Lublintól délkeletre található településen két tévesen célzott rakéta csapódott be. Ennek következtében két ember életét veszítette. Az orosz védelmi minisztérium provokációnak nevezte a lengyel média és tisztségviselők nyilatkozatait a feltételezett orosz rakéták lezuhanásáról, szerintük az ukrán–lengyel határ közelében nem történt orosz fegyveres csapás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A lengyel kormány ülésezik

Rendkívüli tanácskozás keretein belül vitatja meg a kialakult helyzetet a lengyel kormány. A tanácskozást Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő hívta össze. Erre a Nemzetbiztonsági Irodában kerül sor, mondta el a lengyel kormányszóvivő.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Összeült a Védelmi Tanács

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor közösségi oldalán jelentette be, hogy kedden este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését. Mint írta, „az orosz-ukrán háború legújabb fejleményei miatt” van erre szükség.

A nyáron alakult meg

A kormányon belül működő szervezet többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel foglalkozik. Elnöke a miniszterelnök, titkára pedig a nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Biztosított a kőolajellátás

A kedd esti ülés után a honvédelmi miniszter mindenkit nyugalomra intett, és kiemelte: Magyarország kőolajellátása biztosított. Kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön, de a Mol vezetői arról tájékoztatták a kormányt, hogy az ország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan, és hosszabb távon is így lesz.

Óvatosan kezeljük az információkat

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kőolajvezetékkel kapcsolatban hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben minden információt óvatosan kell kezelni. „Nagyon nagy nyugalomra intjük önmagunkat is, hogy ilyenkor ennek az értékeléséből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le” – fogalmazott. A magyar információk szerint nem magát a kőolajvezetéket, hanem az azt ellátó transzformátor-állomást érte találat.

Várják a visszajelzéseket

A lengyelországi rakétatámadás kapcsán a védelmi miniszter azt mondta: itt még több bizonytalanság van, egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi történt. „Várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak” – tette hozzá.

A Honvédség készen áll

A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség pedig készen áll Magyarország védelmére. Egyelőre semmilyen különleges lépést nem kell tenni azon túl, hogy a vezetés folyamatosan kapcsolatban van nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel.

Információkra várva

A miniszter közölte: beszélt a NATO-főtitkárral, illetve több ország védelmi miniszterével. Hangsúlyozta: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a kormány szerint biztosított az ország kőolajellátása. Fotó: archív