A NATO-tagország területén landoló rakéták az ukrán határ közelében lévő Przewodów városában értek földet. Két ember meghalt.

Az ukrán határhoz közel csapódtak be a rakéták

A Lublintól délkeletre található településen két tévesen célzott rakéta csapódott be, számolt be az esetről a Radio Zet nevű lengyel rádió. Ennek következtében két ember életét veszítette. A helyszínen van a rendőrség és a katonaság is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt található Przewodów

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A lengyel kormány ülésezik

Rendkívüli tanácskozás keretein belül vitatja meg a kialakult helyzetet a lengyel kormány. A tanácskozást Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő hívta össze. Erre a Nemzetbiztonsági Irodában kerül sor, mondta el a lengyel kormányszóvivő.

Az egyik becsapódott rakéta által okozott pusztítás

A kormányszóvivő figyelmeztet

Piotr Müller kormányszóvivő arra figyelmezteti a médiát, hogy semmi esetre se tegyen közzé olyan információkat, amelyek nincsenek megerősítve. Az illetékes szolgálatok hiteles információkkal szolgálnak a tanácskozáson. Ezeket egy egy sajtókonferencián fogják nyilvánosságra hozni.

Ezek is érdekelhetnek!

Orbán Viktor lépett

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a közösségi oldalán tudatta követőivel, hogy ma 20:00-ra összehívta a Védelmi Tanács ülését. Mint írta, “az orosz-ukrán háború legújabb fejleményei miatt” van erre szükség. Kéthetente mindenképpen ülésezik a szervezet, most rendkívüli ülésre kerül sor.

A Védelmi Tanács még a nyáron alakult meg

Július végén számolt be arról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár, hogy megalakult Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a Védelmi Tanács a Karmelita kolostorban. Az államtitkár elmondása szerint az elhúzódó ukrajnai háború, az európai gazdasági válság és a fokozódó migrációs nyomás miatt különös figyelmet érdemel az ország biztonságának és szuverenitásának megvédése.

Ezzel foglalkozik a Védelmi Tanács

Többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel foglalkozik a kormányon belül működő szervezet. Elnöke a miniszterelnök, titkára pedig a nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Ők a Védelmi Tanács tagjai

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó is tagja a Védelmi Tanácsnak. Állandó meghívottként részt vesz a szervezet ülésein a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: archív