A közszolgálati televízió kedd esti műsorában hangzott el, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték.

Egyelőre zavartalan az ellátás

Az M1 információi alapján a belorusz-ukrán határon eltalálta egy rakéta az áramellátót. Ennek ellenére a vezeték nem, csak az energiaellátó sérült. Ennek köszönhető, hogy egyelőre nem lépett fel zavar az ellátásban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy transzformátorállomást ért találat

A csatorna úgy értesült, hogy a belorusz határnál találtak el egy transzformátorállomást. Ez felel a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért. A Barátság olajvezeték így leállt, aminek oka, hogy a szivattyúknak nincs áramellátása.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így érint ez bennünket

A MOL 90 napra elegendő friss kőolajjal rendelkezik. Ez a finomítókban fel is használható. Van alternatív lehetőség is, hiszen az adriai kőolajvezetéken keresztül is érkezhet kőolaj Magyarországra.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezt reagálta a MOL

Az Index az ügy kapcsán megkereste a MOL-t. A magyar multinacionális olaj- és gázipari vállalat azt válaszolta, hogy tüzérségi találat érte Ukrajnában a belorusz határhoz közel egy tranformátorállomást. Ez felelt a Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának áramellátásáért. Ennek következtében átmenetileg leállt a Barátság-vezetéken a hazánk, Csehország valamint Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások.

Ez várható

A MOL a lapnak adott válaszában hangsúlyozta, hogy figyelemmel kísérik a fejleményeket. Azt, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet újraindítani a Barátság-vezetéket, az ukrán partnerekkel együtt vizsgálják. A MOL leszögezte, fel vannak készülve arra, hogy megállás nélkül biztosítsák Magyarország és a régió energiaellátását.

Ez rá a garancia

A MOL üzemi készletei és az ország stratégiai készletei elegendők arra, hogy a százhalombattai finomító működését biztosítsák ezekből. A vállalat biztos abban, hogy a kár elhárításának idejéig tartó átmeneti időszakban folyamatosan működni fog tudni a finomító.

Nem először áll le ez a kőolajvezeték

Október elején szivárgás miatt állt le a Barátság-vezeték. Ennek következtében nem is tudtak olajat szállítani Németország irányába. Ez az incidens csak a vezeték északi részét érintette, míg Magyarországra a déli gáon érkezik a kőolaj.

Több nagyvárost is megtámadtak Ukrajnában

Nagy károk érték Ukrajnát, miután több várost is támadás ért. A veszteségek hatalmasak, az ország fővárosa, Kijev is érintett. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere azt mondta, a főváros Pecserszk nevű kerületét támadták meg, de csapás érte Csernyihivet, Cserkaszit, Mikolajivet, Szumit, Odesszát, Harkivot és Lvivet egyaránt.

Problémák az energiaellátás kapcsán

Ukrajnában akadozik az energiaellátás, több helyen áramkimaradásra kell számítani. Moldovában is gond van az energiaellátással. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A százhalombattai finomító – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt