Amint arról beszámoltunk, január végén meghalt egy 13 éves lány, miután két orvos is megvizsgálta, de egyik sem küldte kórházba. A nagyecsedi lánynak tüdőgyulladása volt, először a háziorvosnál, majd az ügyeleten jelentkezett panaszaival. Nikolett szülei szerint az orvosok későn vették észre lányuk betegségét. Most zárult le az halálesettel kapcsolatban indított vizsgálat. Müller Cecília hivatala szerint senki sem hibázott.

Nyugtatta a lányát

„Utolsó erejével azt mondta nekem, apu, vigyél haza” – idézte fel a történteket a tragédia után Nikolett édesanyja. A gyászoló asszony  azt is elárulta, hogy akkor már mindenhonnan dőlt kislányából a vér. Amikor már az intenzív osztályon voltak, azzal próbálta nyugtatni lányát, hogy minden rendben lesz. Nem lett, a 13 éves Nikolett reggelre meghalt.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Influenzát diagnosztizált

„Hétfőn reggel betelefonáltam az orvosi rendelőbe, hogy Niki nem érzi jól magát, egy kicsit náthás, lázasodik, meg egyszer hányt. A háziorvos meghallgatta a mellkasát, a hátát, megnézte a torkát és akkor mondta, hogy ez ilyen influenzajárvány” – mondtaVarga Melinda, Nikolett édesanyja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rosszabbul lett

Másnapra rosszabbul lett, akkor a háziorvos azt mondta, legyenek türelmesek. Niki hátfájásra panaszkodott, ekkor szülei Mátészalkára, az ügyeletre vitték. Ott is megvizsgálták, az orvos azt mondta, a láztól fáj a háta.

A gyászoló szülők

Forrás: RTL

Gyereksürgősségire mentek

Majd a papírjára írta, hogy ha súlyosabbak lesznek a lány tünetei, akkor a gyermeksürgősségit keressék fel. Hazamentek, lányuk azonban az addigiaknál is rosszabbul lett: már felöltözni sem tudott egyedül. A mátészalkai kórház gyermeksürgősségi osztályára mentek vissza, a szülők szerint nagyon fájt a mellkasa és egyre több vért köhögött fel. 

Mentővel vitték kórházba

Innen már mentővel szállították Nikit a nyíregyházi kórházba. A röntgen után az intenzív osztályra került, a szülők szerint ekkor közölték velük, hogy kétoldali tüdőgyulladása van gyermeküknek, majd hamarosan lélegeztetőgépre helyezték. A kórházban az orvos azt mondta a szülőknek, hogy nagyon nagy a baj. Annyi vér volt Niki tüdejében, hogy alig tudták elhelyezni benne a csövet. Ekkor leállt a lány szíve.

Nem tudták megmenteni

„Újra kellett éleszteni, hosszas újraélesztés után újraéledt, de azt mondta, hogy még van 15-20 perc, amíg kritikus. És akkor elment, de már nem volt 10 perc visszajött és mondta, hogy nem tud rajta segíteni. Hiába mondtuk neki, könyörgünk segítsen, de nem tudott” – mondta könnyeivel küszködve az édesanya.

Senki sem hibás

Az eset után, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vizsgálatot indított, amely most zárult le. Az RTL Híradójának beszámolója szerint a 13 éves lány halála kapcsán senki sem hibázott. Niki szülei nem fogadják el a vizsgálat eredményét.

Nem fogadják el a döntést

„Hazaküldenek. És pár óra múlva meg kritikus állapotban van? Vissza kell mennünk a kórházba? Ha feljebb küldött volna az ambulanciára, akkor az én lányom a mai napig élne”– mondta sírva a gyászoló anya.

Influenza szövődményben halt meg

A vizsgálati dokumentumokban az áll, hogy Nikinél, az influenzavírus egyik szövődménye alakult ki. A háziorvos szerint nagyon sokszor, napokon belül is kialakulhat ez az állapot, amelyet csak támogató terápiával és kórházi kezeléssel lehet csak a beteget megmenteni. Nikinek nem volt influenza elleni oltása. A vizsgálati anyagban az szerepel, hogy a vakcina csökkentheti a szövődmények kialakulásának esélyét.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép forrás: RTL