Péntek délután lezárják az M0 autóút Budakalászra vezető lehajtóját, ami a Megyeri híd felől érkező forgalomban a szokásosnál nagyobb torlódásokat okozhat.

Fontos határidő jár le

A rendőrségnél bejelentett és a hatóságokkal egyeztetett figyelemfelhívó demonstráció célja, hogy az M0 autóút folytatásának tervezési munkáihoz a közelgő határidőig a Kormány biztosítsa a szükséges forrást. Az M0 északi szektor (a 11-es és 10-es számú főutak közötti 8 kilométeres szakasz) kiviteli terveinek elkészítésére tavaly decemberben megkötött szerződés csak akkor lép életbe, ha a Kormány 2023. június 14-ig biztosítja a közel 4 milliárd forint forrást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak tervezés

Az egyesület közleményében hangsúlyozza: jelenleg még csak a tervezési munkák indításáról van szó, a kivitelezési szakasz optimális esetben is csak az évtized végén indulhat. Városunk és a környék települései fuldokolnak az óriási átmenő forgalomtól – írja a 24.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokat tárgyaltak

A budakalászi városvezetés éveken át tárgyalt, önállóan és a környező települések polgármestereivel együtt is sürgette a beruházást, ami lassan ugyan, de eddig haladt előre. Most azonban a kormány részéről a közelgő határidő ellenére nem érkezett megnyugtató válasz a projekt folytatását illetően – írják a közleményben.

Figyelmet akarnak

A demonstráció szervezői azt remélik, hogy a megmozdulás révén több figyelmet kaphatnak Budakalász és a környező települések közlekedési problémái.

Nem százmilliárdokat kérnek

„Fontos tudni, hogy nem százmilliárdokat kérünk az építkezésre. Csupán a kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges pénzt. Ez nem kevés, közel annyi, mint a nyolc napig tartó atlétikai világbajnokság népszerűsítésére szánt összeg” – teszik hozzá.

Elfogy az idő

2008 óta Budakalászon végződik az M0 autóút. Ha a kormányzat június 14-ig lépne, legalább a folytatás tervei (2028-ra) elkészülhetnének és maradna némi remény. Ha nem, a tervezői megállapodás nem tud hatályba lépni és újabb hosszú éveket veszít mindenki, aki a térségben lakik vagy arra közlekedik.

Lázár János: nem biztos, hogy célszerű

Ahogy írtunk róla, a 8 kilométeres szakasz tervezett nyomvonala szakmai és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele után, sokéves előkészület után alakult ki.  Az elmúlt három évben a budakalászi városvezetés rengeteget kilincselt, leveleket írt, tárgyalt. Úgy tűnik, a térség országgyűlési képviselőjének erőfeszítései is kudarcot vallottak, mert nemrég Lázár János jelezte, nincs meggyőződve a beruházás célszerűségéről, bár ennek indokait senki sem osztotta meg a budakalásziakkal és a régió lakosságával.

Egyeztetés a demonstrációról

„December közepétől hat hónap volt arra, hogy a nyertes építészirodákkal kötött megállapodás ellenértékét a kormány előteremtse. Fel kell készülni arra, hogy az érdekérvényesítés eszköztárát kibővítsük. Egyesületünk képviselői a rendőrségen egyeztetik a péntekre bejelentett M0 forgalomlassító demonstráció részleteit” – hangsúlyozta a 2011 Egyesület.

Újabb polgármesteri levél

A kialakult helyzet miatt Budakalász polgármestere, dr. Göbl Richárd újabb levelet írt Lázár János miniszternek, amiben meglepetését fejezi ki, hiszen az elmúlt évtizedekben az M0 autóút 10-es főútig történő meghosszabbítása ügyében széleskörű egyetértés volt. A nagyobbrészt alagútban vezetett 8 kilométeres pálya az érintett települések és a szakhatóságok támogatását megkapta. Június 14. után az M0 folytatásának előkészítése azonban újabb éveket csúszik, ezért Budakalász polgármestere a helyzet azonnali tisztázását és a határidő kitolását kéri – írta a város honlapja.

Meghívták a minisztert Budakalászra

Dr. Göbl Richárd egyúttal meghívta Lázár Jánost Budakalászra, hogy személyesen is meg tudjon győződni a jelenlegi helyzet súlyosságáról és a beruházás szükségességéről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció