Súlyos allergiás rohamot kapott egy kisfiú az Újpesti Aradi Óvoda Pozsonyi tagóvodájában, ám egy hős óvónő megmentette a gyermek életét. Kishíján megismétlődött a januári tragédia, amikor egy 7 éves kisfiú halt meg szintén Újpesten, miután a mogyoró allergiás rohamot váltott ki.  

Allergiás reakció

Déri Tibor 4. kerületi polgármester Facebook-oldalán számolt be az esetről, amely az újpesti Pozsonyi Óvodában történt péntek délután. Egy kisfiúnál allergiás reakciót észleltek, de az óvónők lélekjelenlétének köszönhetően sikerült megmenteni a fiú életét.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ébredés után lett rosszul a kisfiú

“Ébresztésnél, 1/2 3-kor vettem észre, hogy Dávid furán néz ki. Ahogy felkelt az ágyból, megláttam, hogy ödémás a szeme, piros a szemfehérje és testszerte piros a bőre, azt hittem, hogy lázas. Mivel éreztem, hogy nincs láza, sejtettem, hogy allergiás reakció van nála. Megpróbáltam a szüleit hívni, de nem sikerült”.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az injekció nélkül meghalt volna

„14.38-kor beadtam neki az Epipent, aztán hívtam a mentőket. Azt mondták, ha nem kapta volna meg a szurit, meghalt volna.”  – mondta Ildikó óvónő.

Minden újpesti intézetben van injekció

„Azért volt Epipen az újpesti óvodában, mert a januári tragikus eset után azonnal intézkedtünk az önkormányzat, hogy minden nevelési, oktatási intézményben legyen antiallergiás injekció. Azt kívántam, hogy az ampullák szavatossága a dobozban járjon le, mert az azt jelenti, hogy semmi gond nem volt” – írta Facebook oldalán Déri Tibor.

Képzést kaptak a pedagógusok

A polgármester szerint életet mentett, hogy kéznél volt a szer. „És ami ugyanilyen fontos: azonnal volt ott olyan ember, akinek nem hiába biztosítottunk képzést az autoinjektor használatához, ezért azonnal meg tudta hozni a jó döntést!”.

Köszönet és hála

Majd így zárja posztját „Dávid, Isten éltessen sokáig! Ildikó néni, hálásan köszönöm a gyors cselekvést, a higgadt és szakszerű helytállást! Köszönöm, hogy megmentette Dávid életét!”

Tragédia a benzinkúton

Idán januárban, a Fóti úti MOL benzinkútnál rosszul lett, majd összeesett egy 7 éves kisfiú. A helyszínen lévő szemtanúk szerint a mentők hosszan küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni.

A tortától lett rosszul

Később kiderült, hogy a kisfiú egyik osztálytársának születésnapját ünnepelték az iskolában. A kisfiú evett az ünnepi tortából, amely mogyorót tartalmazott. Ezután lett rosszul. A tanítónő felhívta a gyerek szüleit, akik azonnal a helyszínre mentek.

A benzinkúton halt meg

A szülők saját autójukkal indultak el az akkor már nagyon rossz állapotban lévő kisfiúval a kórházba. De csak a közeli benzinkútig jutottak, ahol a 7 éves kisfiú meghalt. A mentősök közel 2 óráig küzdöttek a gyerek életéért, sikertelenül.

Epipen toll segít

A januári tragédia után megszólalt a Magyar Gyermekmentő Alapítvány. Közleményükben ezt írták: „a kálcium nem használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén. Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló „toll” ( Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni”. Most egy ilyen tollinjekció mentette meg a kis Dávid életét az újpesti óvodában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az újpesti intézményvezetők átveszik az Epipen tollat – Forrás: Facebook/Déri Tibor