Rendkívül szomorú előrejelzést adott az elkövetkezendő hetekről a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István, aki jelenleg mentőorvosként dolgozik, drasztikus korlátozó intézkedésekkel lehet csak megakadályozni, hogy az idei karácsony ne egy nemzeti temetés legyen Magyarországon.

Vidéken lett mentős

A Magyar Orvosi Kamara egykori elnöke most egy vidéki nagyvárosban mentőzik. Mióta távozott a MOK éléről, a 24.hu-nak adott először interjút. Éger István azt állítja: csak drasztikus korlátozó intézkedésekkel lehet megakadályozni, hogy az idei karácsony helyett nemzeti temetés legyen Magyarországon.  

Apokalipszis

Éger István szerint már most apokaliptikus a helyzet. Munkája során komoly fennakadásokat tapasztal, az orvos kétségbeesett jelzéseket adnak.  A mentés legtöbbször a kórházban végződik, „de azt látjuk, hogy a kapacitások kezdenek kimerülni. A betegekkel az intézményekbe érkezve rendkívüli túlterheltséget tapasztalunk”.  

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

150-200 kilométert is viszik a betegeket

A MOK volt elnöke szerint az a kisebbik baj, ha megérkezik a mentő egy kórházba, és órákig kell várni a beteggel, mire sorra kerül. Van olyan is, hogy 150-200 kilométert utaztatják a betegeket, mire üres kórházi ágyat találnak neki.

10-szer ennyien lesznek lélegeztetőgépen

A 24.hu-nak Éger István arról is beszélt, „ha hihetünk a hivatalosan közzétett adatoknak, és miért ne hihetnénk, akkor a lélegeztetőgépen levő betegek száma négy hét múlva a tízszeresére emelkedik”.

A lélegeztetőgép ölni is tud

Éger István szerint nagyon jó, hogy megfelelő számú lélegeztetőgépet vett Magyarország, „csakhogy nincs elegendő szakszemélyzet, márpedig nagyon nem mindegy, ki és hogyan nyúl egy ilyen készülékhez. A gépi lélegeztetés külön szakma, a lélegeztetőgépek avatatlan kezekben ölni is tudnak”.

Nem ismerik az orvosok a betegséget

„Ráadásul azt a betegséget, amivel szemben állunk, a mai napig sem ismerjük igazán – most tanuljuk a sajátosságait, a lefolyását. Közösen tanulunk, a saját bőrünkön és a betegeink bőrén. Ez azt jelenti, hogy még a szakavatott aneszteziológus is komoly kérdésekkel, dilemmákkal néz szembe, és nem azért, mert nem tud lélegeztetni, hanem azért, mert a betegség, amit le kéne győznünk, nemrég még nem is létezett”.

Szigorítani, szigorítani, szigorítani…

Éger István szerint további a további szigorítások elkerülhetetlenek lesznek. Szerinte az lenne a lényeg, hogy a „személyes kontaktusok számát a legszükségesebbekre kell leszorítani. Mindenáron el kell laposítani a járványgörbét, hogy versenyt tudjunk futni a vírussal.

Tragédia jöhet

Ha ugyanis az aktuális  beteglétszám és a rendelkezésre álló egészségügyi kapacitás közül az előbbi nagyobb, akkor bekövetkezik a tragédia. És jelenleg ennek óriási a veszélye. Ha nem taposunk a fékre azonnal, akkor decemberben a karácsonyi ünneplés helyett nemzeti temetés lesz.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI