Három évre próbára bocsátotta a Budapesti 2. és 3. Kerületi Bíróság gyorsított eljárásban azt a mentőst, akit hetvenezer forintos lopás miatt állítottak bíróság elé. A férfi azt mondta a bíróságon, nem tudta kifizetni a számláit, ezért nyúlta le a pénzt. 

Mentőt hívott az NVSZ munkatársa

A Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tárgyalótisztje február elsején éjszaka tett bejelentést a 112-es segélyhívó számon egy segítségre szoruló férfiról. Az ellátásra szoruló személy, aki maga is az NVSZ tisztje, egy speciális járműben ülve fogadta a mentőegységet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csapda pénzt helyezett el 

Az autó műszerfalán összesen 170 ezer forint „csapdapénz” hevert egy kupacban. Miután a „segítségre szoruló” férfi kiszállt az autóból és beszámolt a panaszairól, a mentők munkatársa a beteg kérésére kivett egy lakáskulcsot a kocsiból, bezárta az autót, majd megkezdte az esetlap kitöltését. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

70 ezer forintot lopott

Ez idő alatt a mentőápoló odament a férfi gépkocsijához, majd kinyitotta és lenyúlt az ott lévő pénzből 70 ezer forintot, hogy kiegyenlítse a számlatartozását. A mentőst a „beteg” kórházba szállítását követően intézkedés alá vonták, ennek során meg is találták nála az elvett pénzt. 

Kirúgták az OMSZ-től

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított férfi elismerte bűnösségét. Azt mondta. hogy megbánta a tettét és „ha tehetné, visszamenne az időben”, hogy helyesen cselekedjen. Mivel az OMSZ azonnal megszüntette a férfi munkaviszonyát, máris érzi cselekménye következményeit.

Elítélték a mentőápolót

A tárgyaláson a bíróság kihallgatta a mentőst, és lejátszotta a rejtett kamerák felvételeit, majd a perbeszédeket és az elkövető utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően ítéletet hirdetett. A kerületi bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően lopás vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, s ezért őt három évre próbára bocsátotta – írja a 24.hu. 

Visszaélt a hivatásával

A volt mentőápoló esetében súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy bizalmi hivatásával visszaélve követte el cselekményét, a bíróság indokolása szerint ugyanis az állampolgárok joggal várják el azt, hogy bízhassanak azokban, akiknek legelesettebb állapotukban kiszolgáltatottak.

Alkalomszerű volt a lopás 

További súlyosító körülmény volt, hogy a „beteg” tudta és beleegyezése nélkül ment vissza másodszor a kocsihoz. Enyhítő körülményként értékelte többek között azt a bíróság, hogy alkalomszerű volt az elkövetés, s a lopási kár csak 20 ezer forinttal haladta meg a szabálysértési értékhatárt, a kár pedig teljes egészében megtérült.

Fellebbez az ügyészség

A mentőápoló tízéves gyermeke eltartásáról gondoskodik, a kezdetektől fogva együttműködő volt a hatósággal, feltáró beismerő vallomást tett, őszintén megbánta tettét, és munkája elvesztése is már súlyos hátrányt gyakorolt rá. Az elkövető és a védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezett. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az NVSZ ezt a videót tette közé

Kiemelt kép: a pénzt eltulajdonító mentő – Forrás: YouTube.com