A civilek ellen elkövetett orosz háborús bűnök helyszínén, Bucsában járt Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely. Előtte hadirokkantakat és gyerekeket látogatott meg kijevi kórházakban.

Áldozatok és tettesek

„Ha valaki elvesztette volna a morális iránytűjét, ha nem tudná megkülönböztetni az áldozatot és a tetteseket, ha elfelejtette, mitől szenvedett a magyar nép a 20. században, annak javaslom, hogy jöjjön el ide, Bucsába és Kijevben, és nézzen bele a túlélők szemébe. Akkor meg fog világosodni, és megérti azt, hogy ebben a háborúban nem két ország vív egymással, hanem egy gonosz hatalom próbál elfoglalni egy másik országot” – mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Magyar érdek az ukrán nép támogatása

A budapesti főpolgármester szerint Magyarországnak nemcsak erkölcsi kötelessége, hanem érdeke is az ukrán nép támogatása. Ez a háború nem végződhet Oroszország győzelmével, mert akkor nem tudhatjuk, melyik ország válik az agresszió áldozatává legközelebb, jelentette ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vonjuk le a tanulságokat!

„Ez a háború csak Ukrajna győzelmével végződhet, és azzal, hogy levonjuk a tanulságokat, például abból a szörnyű háborús bűncselekményekből, amelyek Bucsában történtek” – fogalmazott Karácsony.

Segítség Kijevnek

A főpolgármester a V4-csoport fővárosainak polgármestereivel közösen szerdán Kijevbe utazott, ahol az ukrán főváros polgármesterével, Vitalij Klicskóval találkoztak. „A kijevi látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának” – írta közleményében a főváros.

Szolidaritását fejezte ki

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról szerdán, hogy Karácsony Gergely a Kijev, Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szolidaritását fejezte az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával.

„Budapest Ukrajna mellett áll”

 „Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok milliói, köztük sok budapesti fejezi ki sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal” – mondta Karácsony.

Út a békéhez  

„Miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősíthettem ukrán tárgyalópartnereimnek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét” – tette hozzá a főpolgármester.

Prágai találkozás

Karácsony szeptemberben Prágában már találkozott Klicskóval, Kijev ekkor a Szabad Városok szövetségéhez csatlakozott. Korábban egy csalás áldozata is lett Karácsony: egy kamu Vitalij Klicskóval beszélgetett, ekkor Berlin, Madrid és Bécs főpolgármestere mellett a főpolgármestert is átverte egy deepfake technikát használó csaló, emlékeztetett a Telex.

Orbán nem tervezi az utazást

Az elmúlt közel egy évben több elnök, miniszterelnök és más fontos magas rangú politikus is megfordult Kijevben. Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem járt az ostromlott ország fővárosában. Mikor évzáró sajtótájékoztatóján arról kérdezték, hogy tervez-e Kijevbe látogatni, annyit válaszolt: „Nem szerepel a programomban.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és főpolgármester-társai Bucsában. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely