Egyelőre senki sem tudja, mi lesz az oroszlánokkal, amiket az érdi Noel Tanya tulajdonosa mentett meg a biztos halál elől. Ideiglenes szállást biztosít az álla­toknak, ám jogilag nem tarthatná ott őket. Meg is gyűlt a baja a hatóságokkal, hiszen bezáratták a tanyát.

„Igaz, hogy csak állatkertben vagy rezervátumokban lehet oroszlánokat tartani, de nem hagyhattam, hogy kivégezzék őket” – mondta a Borsnak Kolonits Attila, a Noel Tanya tulajdonosa.

Elkobozták az oroszlánokat

Korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon, hogy az érdi Noel Tanya oroszlánjaival valami soha sincs rendben. A hatóságok nemrég elkoboztak két oroszlánt, majd csodák-csodája lett hét másik, miközben nincs engedélyük oroszlánok tartásához.

Az érdi Járási Hivatal bűntetőfeljelentést tett az engedély nélküli oroszlántartás miatt és bírságot is kiszabott azért, mert a Noel Tanya a korábbi hatósági döntéseket is megsértette azzal, hogy újabb hét oroszlánt szerzett be.

Romániából érkeztek az oroszlánok

Hogyan jutott a tanya az oroszlánokhoz? A romániai cirkuszoknak 2019. január elseje óta törvényileg tiltják, hogy vadállatokat tartsanak, emiatt ren­geteg elefántot, zebrát, valamint sok oroszlánt altattak el, leszámítva azokat, amiknek sikerült helyet találni. Attila egy ilyen cirkuszból mentett ki öt oroszlánt a kivégzés elől – állítja a férfi Bors újságírójának.

Az itthoni állatkertek nem tudják befogadni a fogságban született és nevelkedett oroszlánokat, ezért a Noel Tanya tulajdonosa külföldön próbálkozik he­lyet találni ne­kik.

Nem kap állatkerti minősítést

A tanya nem kap állatkerti minősítést, pedig, mint Attila mondja, az oroszlánokat előírások szerint tartják, és minden ellenőrzésnek megfeleltek eddig. „Amikor idekerültek, összeszorult mindannyiunk szíve. Csontsoványak, bolhásak voltak, több állatnak még véreztek a sebei. Egy hónapig szoktattuk őket az ételhez, amit nagy valószínűséggel nem nagyon kaptak. Mostanra már rendesen elfogadják, amit kapnak, és orvos is rendszeresen kezeli őket” – mondja Polónyi Rita, az egyik állatgondozó.

A Noel Tanya vezetője azt reméli, hogy sikerül megkapniuk az engedélyt és maradhatnak náluk az oroszlánok. Ha a helyzet nem változik, hiába mentették meg őket, el kell altatni az állatokat. Ők a maguk részéről mindent megtesznek, hogy a sovány és megcsonkított állato­kon segítsenek.

Feljelentés a tanya ellen

Az Index.hu egyébként úgy tudja, hogy az Állatvédőrség szerint a Noel tanya nem tudta felmutatni a hét oroszlán eredetét igazoló iratokat, ezért a zöldhatóság felszólította őket, hogy vagy benyújtják a papírokat, vagy a hatályos jogszabályok alapján elkobozzák az oroszlánokat.

A portál az is írja, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal papíron bezáratta a helyet. A tanya a valóságban viszont nem zárt be, tovább működött, sőt, a korábbi tiltások ellenére 2019-re újabb hét oroszlánt szerzett be. Az Érdi Járási Hivatal feljelentést is tett a tanya ellen. Bár a hely továbbra sem lehetne nyitva, azóta is működik.

Kiemelt kép: illusztráció, a lajosmizsei állatkertben készült – Fotó: BPK