Tavaly csaknem 6500 ingatlanban keletkezett tűz, ezek közül csupán 16-ban, az otthonok 0,2 százalékában volt füstérzékelő – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőhelyettese, Dóka Imre hétfőn.

Életmető lehet a tűzérzékelő

Ahol volt tűzérzékelő készülék, ott nem történt tragédia, de még súlyos sérülés sem, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett – mondta Dóka Imre. Az életmentő eszköz hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a tűzre, akkor, amikor még a testi épségük kockáztatása nélkül meg tudják fékezni a lángokat, amihez egy otthoni, porral vagy habbal oltó készülék használatát ajánlják.

Legyünk óvatosak

A szóvivőhelyettes kiemelte, hogy fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét lehet venni az otthoni tűzeseteknek. Azt javasolta, hogy rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket, kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ügyeljünk a fűtési rendszerek karbantartására

Fontos, hogy a gyúlékony anyagokat tartsuk távol a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk. Emellett ügyeljünk a fűtési rendszerek karbantartására, és arra, hogy csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk – sorolta Dóka Imre. 

Fokozott figyelem

A szóvivő kitért arra, hogy a nyílt láng használatára fokozottan figyelmet kell fordítani, minden esetben meg kell győződni arról, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, a gyertyát vagy éppen a cigarettát. Fokozottan figyelni kell az idős, egyedül élő rokonokra, ismerősökre is – figyelmeztetett Dóka Imre.

10 nap alatt 5 halálos lakástűz

Az utóbbi tíz napban öt halálos lakástűz is történt. Január 12-én, Budapesten egy konyha gyulladt ki, és bár a tűz mindössze 10 négyzetméteres volt, egy ember mégis meghalt. Január 19-én Aranyosapátiban egy ágy gyulladt ki, ez az eset is emberéletet követelt. Január 20-án Hajdúböszörményben egy társasházi lakás gyulladt ki, az egyik lakó ki tudott menekülni, a másik nem. Ugyanezen a napon Balatonföldváron egy ház égett, egy idős ember nem tudta elhagyni, bent rekedt. Január 21- én Álmosdon esett a tűz fogságába egy férfi, miután az egész háza kigyulladt.

Kiemelt kép: illusztráció