Ám erősen megfontolásra ajánlott, hogy kiadjuk-e a kezünk ügyéből, ugyanis meglehetősen értékes darabokról lesz szó, amely még idővel sokat érhet.

Ekkortól lehet megvásárolni

Április 11-én bocsátják ki azokat az új emlékérméket, amelyeken Petőfi Sándor és a Nemzeti dal szerepel majd. Az ezüstérme 30 ezer, a színesfém változat 7500 forintos árfolyamon kerülhet a gyűjtőkhöz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szabadságharcnak állít emléket

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hosszú hétvége után bocsátja ki az idei év talán legjobban várt emlékérméjét. Ezek a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándornak és a 175 évvel ezelőtt kitört 1848-1849-es forradalomnak és szabadságharcnak emléket állító különleges pénzek lesznek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ennyi lesz kapható

Persze nem véletlen az április 11-ei dátum, ugyanis ez a magyar költészet napja. Az érméket kétféle változatban vehetik meg a gyűjtők. A tükörfényes ezüst változat 30 ezer forintos névértéken kerül forgalomba, ebből összesen 6 ezer darabot vernek.

Nagy darabok lesznek

A színesfémből készült, selyemfényű verzió 7500 forintba kerül majd, és 8 ezer példány lesz belőle. Szinte összetéveszteni sem lehet majd a többivel, ugyanis 52,5 milliméter lesz az átmérőjük. Egyik oldalán a költő arcképe, a másik oldalon pedig a Nemzeti Dal első sorai lesznek olvashatóak.

Fizetnél vele netán a boltban?

Ha akarunk, akkor az érmékkel elvileg vásárolhatunk is a boltban, de ez több szempontból sem javallott. Egyrészt a kasszánál minden bizonnyal alapos meglepődéssel néznének ránk, másfelől pedig nem elsősorban készpénzforgalmi célokat szolgálnak ezen érmék.

Jó befektetés

A gyűjtők viszont jól járnak vele, ugyanis értékük várhatóan emelkedni fog. Ugyanakkor a Kodály vagy Zrínyi érmet is el kell fogadniuk a boltosoknak, ám két liter tejnál biztos nem futná többre. Amennyiben valaki aukcióra bocsátaná, akkor autót is vehetne belőle, hiszen ezek ma már milliókat érnek.

Érdemes kivárni

Persze ez nem jelenti azt, hogy az ezüst Petőfiért 1-2 éven belül ekkora összegeket lehetne kaszálni, ugyanakkor a gyűjtés mellett értékálló befektetés is lehet – már amennyiben van valakinek türelme ennyi időt várni és mindig tudja, hogy a lakás mely rejtett zugában találja meg.

Már láthattuk pénzen a költőt

Mint a Bank360 cikkében olvasható, Petőfi Sándor nem most először kerül fel egy magyar pénzre. Egyik legfontosabb nemzeti költőnk arcképével a régi papír tízforintoson is találkozhattunk. Ezekkel először 1947. július 25-étől lehetett fizetni.

Talán még valakinél van pár darab

Azonban néhány évtized múlva közbeszólt az infláció és 1992 szeptember 30-án kivonták a forgalomból. Ugyanakkor az nem kizárt, hogy valakinél még akad elrakott emlék gyanánt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így fog majd kinézni

(Kiemelt képünk Pixabay-illusztráció.)