Hiába élünk sokan a város közepén vagy a főváros bizonyos részein, a legtöbb ember vágyik a természet közelségére. A kertvárosi jellegű kinti részek lényege, hogy a zöld felületen pihenni lehessen, illetve legyen lehetőség a játékra.

A Kertelünk online platformján kertépítés képek nagy számban találhatók, így bőven van lehetőség az inspirálódásra. A kertvárosi hangulatú udvarok különösen népszerűek, hiszen hívogató jelleggel rendelkeznek.

Kültéri nappali az udvarban

A kertvárosi típusú kinti részek legfőbb ismérvei közé tartoznak a nagy méretű, összefüggő zöldfelületek, illetve a házzal való összeköttetést biztosító terasz. Az egész könnyen átlátható, letisztult, egységes hatást kelt. További előny a könnyű fenntarthatóság, vagyis ezek a kertek azok számára is ideálisak, akiknek kevés szabadidejük van, így nem jut idejük a kert karbantartására.

Természetesen mindezek nem azt jelentik, hogy ezek a kertek unalmasak lennének. A szakemberek igyekeznek úgy elkészíteni a terveket, hogy minél élvezetesebb legyen a kint töltött idő és gyönyörködni lehessen a természetben. Emellett az is fontos, hogy minden évszakban hangulatos legyen a kinti rész.

Keskeny, hosszú telkek

Egyre gyakoribb, hogy viszonylag kis méretű telkekre nagy alapterületű házakat építenek. Sőt, sok esetben ikerházat húznak fel a telekre, így egy keskeny, hosszúkás alakú kertből kell kihozni a maximumot. Különösen az ikerházak esetében fontos, hogy olyan intim tér alakuljon ki, ahol a lakók önfeledten élvezhetik a kintlétet. A belátás megakadályozása többféleképp megvalósulhat, de a leggyakoribb a növények ültetése a kerítés mentén.

Ha gyerekek is vannak a házban, akkor a játszótérről sem lehet elfeledkezni, mely arra fogja csábítani a kicsiket, hogy minél több időt töltsenek a szabadban. Emellett a nagy zöldfelületen is kiszaladgálhatják magukat. Praktikus megoldás lehet, ha a játszótér közelébe kerül a kinti tároló.

Gazdag növényvilág

Habár a kertvárosi kertek egyik fő ismérve a nagy zöldfelület, azonban ez nem zárja ki, hogy bőven legyenek növények a kertben. Ha napos helyre kerülnek, akkor az erős napsütésnek ellenálló típusokat célszerű előnyben részesíteni. A virágzó növények kitűnő választásnak bizonyulnak az olyan kertekben, ahol a mértani formák szigorú szabályossága jellemző. A színes virágok különösen vidám hatást keltenek.

A terasz esetében célszerű ügyelni arra, hogy a kiültetett növények ne zavarják a szabad kilátást, vagyis méretükből adódóan ne jelentsenek problémát. A könnyebb közlekedés érdekében pedig érdemes nagy méretű lépőköveket alkalmazni. Így esztétikusan alakíthatunk ki utakat és könnyebben tudunk egyik pontból a másikba eljutni a zöld felületen keresztül, hiszen nem a füvön kell egyensúlyozni.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: kertelunk.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.