Amikor lézeres látásjavításon gondolkodik az ember, az elsők között merül fel benne az a kérdés, hogy vajon fáj-e, hogy az ő korában érdemes-e elvégeztetni persze és elsősorban az, hogy az ő dioptriáját még tudják-e műteni.

Hogy gyorsan választ is kapjanak a lézeres szemműtétet fontolgatók, leszögezhetjük, hogy a lézeres látásjavítás nem fájdalmas. A kort tekintve pedig az a legfőbb szabály, hogy 18-20 éves kor alatt nem ajánlott a lézeres szemműtét, ugyanis ebben a korban még változhat a szemtengely mérete és a dioptria, a felső határt pedig a 65. életévnél húzták meg. Ha ez a két válasz megnyugtató volt, akkor jöhet a dioptria kérdésköre.

Milyen az élet nagy dioptriával?

Bár manapság már nem feltétlen szúrjuk ki ránézésre a nagy dioptriájú szemüveglencséket a modern, vékony lencsék miatt, az élet azért mégsem kényelmes, ha ekkora korrekcióra van szükség.

Egy -12-es dioptriájú szemüveget viselő ember például csak megszokásból találja el a telefonon a szundi gombot, mert szemüveg nélkül legfeljebb csak foltokat lát. A reggeli zuhanyzáskor, amit ugye nem szemüvegben abszolválunk, tapogatózva lép be a zuhanykabinba, majd szintén csak homályos foltokként érzékelve a teret próbálja eltalálni, melyik az ő törölközője.

Ha a példánk alanya sminkelni szeretne, amihez le kell vennie a szemüveget, varázslónak kell lennie ahhoz, hogy sehol se húzza túl a festéket, ugyanis hogy nem látja élesen, amit csinál, az biztos.

Tegyük fel, hogy a reggeli tortúra végén sikeresen elindul a munkahelyre, ám ha kint hideg van, bent pedig meleg, akkor a hirtelen bepárásodó szemüveg hasonló képet eredményez, mint amit szemüveg nélkül lát, ezért csak vakon int oda a kollégáknak és igyekszik nem nekimenni egy asztalnak sem, amíg felakasztja a kabátját.

Sokáig lehetne még sorolni, miért végtelenül kellemetlen a nagy dioptria, de talán már ennyivel is jól érzékeltethető, hogy a szemüveg, sőt még a kontaktlencse sem ideális megoldás. A nagy dioptriával élők számára tehát a lézeres szemműtét lehet a kiút a homályos mindennapokból, na de felmerül a kérdés, hogy pontosan hány dioptriáig végzik el a beavatkozást.

Mi az a legnagyobb dioptria, amit még korrigálhat a lézeres szemműtét?

Ez a maximum dioptria eltérő a távollátók (tehát a pluszos lencsét viselő) és a rövidlátók (azaz a mínuszos lencsét viselők) esetében. A távollátóknál a legnagyobb műthető dioptria jelenleg a +5,5, a rövidlátóknál pedig a korábbi példánkban szereplő -12.

Akkor műthető vagyok, ha az összes felsorolt feltételnek megfelelek?
A tényleges alkalmasságot egy körültekintő alkalmassági vizsgálat során állapítják meg a Focus Medical kiváló szemész szakorvosai. Az alkalmassági vizsgálatról tudni kell, hogy a szemre vonatkozó, átfogó vizsgálatok mellett az esetlegesen fennálló belgyógyászati jellegű betegségekre is rákérdeznek, hogy kizárhassák az összes olyan tényezőt, amely ronthatná a lézeres szemműtét eredményét. Aki tehát letenné a voksát a lézeres látásjavítás mellett, az jelentkezzen be a Focus Medicalhoz egy alkalmassági vizsgálatra akár már ma!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: focusmed.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.