Egy agárdi és két gárdonyi strand is gyenge minősítést kapott az Európai Unió vízminőség-mérésén. A Nemzeti Népegészségügyi Központ nyilvánosságra hozta a hazai szabadvízi fürdőhelyek részletes eredményeit. Négy év adatai alapján minősítettek.

A döntő többség jó

Magyarország 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló minősítást, míg hatvannégyet jónak ítéltek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Velencei-tónál gondok vannak

Hat helyszín esett a tűrhető kategóriába. Köztük van az agárdi Tópart utcai strand és gárdonyi Sirály strand. A gárdonyi Tini strandon pedig már kifogásolt a vízminőség. Ez elemzést a roadstrer.hu vette észre és elemezte. Ide kattintva nézheted meg a többi kifogásolt strandot is.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Többször ellenőriznek

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján.

A szennyezés kockázata

Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásolt helyszíneken viszont túl nagy ahhoz,  hogy biztonságosnak lehessen nevezni a fürdőzést, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége.

Van, ahol nem mérnek

Az NNK felhívja a figyelmet arra is, hogy vannak olyan helyek, ahol a feltételek adottak, mégsincs hivatalos strand, így az előírt vízvizsgálatokat sem végzik el. Ezért nyaralás előtt érdemes tájékozódni, itt van a lista.

Lehet, hogy szennyezett vízben fürdesz

A Központ nem javasolja, hogy nem kijelölt fürdőhelyen fürdőzzünk, mivel itt a fürdőzés higiénés feltételei nem teljesülnek.

Egy fővárosi

Budapesten egy strandot minősítettek. A 23. kerületi Horgász- és pihenőtó a Joker strandnál jó minősítést kapott.

Budapesten azonban van még egy strand

Az MTI is közölt képet SHO Beach-ről amely a Kopaszi gátnál található. A mintegy 300 millió forintos beruházással készült strandon tavaly 3 ezer látogatót fogadtak, a jegybevételek 6 millió forintot tettek ki. Ez Budapest egyetlen olyan homokos strandja, ahol a Dunában lehet fürödni, ahol a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik, a fürdőzők biztonságát úszómester és vízimentő szolgálja – írta az állami hírügynökség, ennek némileg ellentmondt az NNK listája.

Háttérben a kémények és daruk

Ez a strand azért ninc smég minősítve, mert nincs 4 éves. MTI/Mónus Márton

Címlapképünkön a gárdonyi partszakasz látható, fotónk illusztráció.