6 embert vittek kórházba a 13. kerületből szerdán. Az egyik társasházban magas volt a szén-monoxid koncentráció, ezért lettek rosszul a lakók.

Hatan kerültek kórházba

Hat embert vittek kórházba a mentők egy 13. kerületi, Bulcsú utcai társasházból szén-monoxid-mérgezéssel szerda délután – közölte az Országos Mentőszolgálat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt történt az eset

Két ember súlyos állapotban van

Az OMSZ azt írta, két ember súlyos, négy pedig könnyebb mérgezéses tünetekkel került kórházba.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Magas volt a gáz koncentrációja

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a tűzoltók a Bulcsú utcai négyemeletes társasház egyik lakásában magas koncentrációban mutatták ki a mérgező gázt.

Apa és lánya halt meg

Január végén a szerencsi polgármesteri hivatal két dolgozója az 56 éves Soltész Zsolt és a 26 éves Soltész Mercédesz szénmonoxid-mérgezésben hunytak el.  

Nem volt szén-monoxid-érzékelőjük

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szerencsi tűzoltók gázkoncentráció-mérő készülékkel méréseket végeztek az érintett sorházi lakásban, a mérőműszer az alsó és a felső szinten is magas szén-monoxid-koncentrációt mutatott ki. Az ingatlanban egy nyílt égésterű gázkazán üzemelt, a lakásban pedig nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Egy család lett rosszul

Tavaly novemberben szén-monoxid-mérgezés miatt lett rosszul egy család több tagja Budapest 23. kerületében.

Kórházba vitték őket

A helyszínre riasztott mentők két gyermeket és két középkorú felnőttet mérgezéses tünetekkel, ellátást követően stabil állapotban vittek kórházba.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fűtési szezon

A fűtési szezonban a nyílászárók általában zárva vannak, a jól szigetelt nyílászárók miatt gyakorlatilag megszűnik a lakóterek természetes légcseréje. Emiatt a gyengén szellőztetett helyiségekben a szén-dioxid koncentrációja általában magasabb az ajánlott értéknél. Ugyan egészségkárosító hatása csak igen magas koncentráció esetén van, viszont rontja a belső térben tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.

Friss levegőt a lakásba

Az elégtelen légcsere következtében a szén-dioxid mellett a belső térből származó egyéb légszennyező anyagok mennyisége is feldúsulhat. A használati és berendezési tárgyakból, építőanyagokból, illetve a lakásokban végzett tevékenységeinkből (főzés, fűtés, festés, dohányzás) rengeteg veszélyes anyag kerülhet a levegőbe. Ezek többségének egészségkárosító hatásuk lehet, ezért is fontos a rendszeres és alapos szellőztetés.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu